Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că a făcut demersuri pentru a interzice intrarea pe teritoriul României a unor membri ai patru mişcări extremiste maghiare, printre care şi partidul Jobbik. Instanţa urmează să dea un verdict cu privire la aprobarea statutului de cetăţeni indezirabili pentru aceste persoane, însă de obicei aceasta este o formalitate care se desfăşoară rapid. Sâmbătă, 15 martie, în ţară au loc manifestări cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, reacţionează şi spune că măsura MAI poate declanşa un "scandal internaţional".

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat măsurile luate pentru 15 martie, Ziua Maghiarilor de pretutindeni, cu ocazia căreia au loc manifestaţii în Transilvania. Unii membri ai patru mişcări extremiste maghiare, printre care şi Jobbik, au primit interdicţie de a intra în România, MAI demarând demersurile pentru a-i declara cetăţeni indezirabili. Instanţa urmează să dea verdicte în acest sens, de obicei aceste procese fiind mai mult o formalitate, în care solicitările direcţiei de Imigraţie a MAI sau ale SRI sunt aprobate fără excepţie.

Autorităţile române au luat decizia instituirii unor măsuri preventive, după ce au fost evaluate riscurile la adresa siguranţei naţionale, a anunţat Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.

 Astfel, s-a luat decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul României, declarându-i indezirabili, pe unii membri ai patru mişcări extremiste maghiare, precum Noua Gardă Maghiară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik. Pentru acest lucru, MAI a cerut instanţei competente să aprobe statutul de indezirabil pentru unii cetăţeni maghiari care fac parte din aceste mişcări.

"Despre aceştia s-a stabilit cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii", a spus Dajbog. Oficialul MAI nu a precizat dacă s-a luat o măsură specială şi faţă de Vona Gabor, liderul Jobbik, spunând însă că în prezent pe numele acestuia se află în faza implementării o acţiune penală la Ministerul Public.

SURSA: Gindul.info