Spre deosebire de premierul Victor Ponta, care a fost plecat în Italia şi dă replici lui Băsescu pe Facebook, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, exprimă o poziţie fermă la criza internaţională, fără precedent care se petrece în ţara vecină.

„România trebuie să-şi manifeste solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acţiune de forţă ce poate fi interpretată drept o agresiune“, a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

„România este o ţară care a avut de suferit de pe urma politicii sferelor de influenţă şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne manifestăm fără ezitare solidaritatea cu Ucraina, condamnând orice acţiune de forţă care poate fi interpretată ca o agresiune la adresa unui stat independent“, a spus Antonescu.

Potrivit documentului, preşedintele Senatului va solicita luni convocarea Birourilor Permanente pentru ca marţi Parlamentul reunit în şedinţă comună să adopte o declaraţie privind situaţia din Ucraina.

„Evenimentele care au loc în Estul Ucrainei, în special în Crimeea, sunt deosebit de grave şi pot afecta stabilitatea în zona Mării Negre. Este necesar că Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, celelalte ţări ale NATO, ONU să-şi exprime ferm suportul pentru statul ucrainean care are dreptul de a decide singur, fără a fi supus unor presiuni militare, politice sau economice asupra oportunităţii aderării la spaţiul valorilor democratice europene şi euro-atlantice“, subliniază Crin Antonescu.

În opinia acestuia, ca ţară vecină cu Ucraina, ca stat situat la frontiera răsăriteană a UE şi NATO, România trebuie să aibă un profil mult mai pronunţat în aceste zile, să fie mult mai activă în plan diplomatic.