Presedintele Traian Basescu a declarat, la PRO TV,  că liderul PSD Victor Ponta va trebui sa candideze la alegerile prezidenţiale.
 
“Victor Ponta va trebui sa candideze, pentru ca este un principiu care pentru mine a functionat tot timpul, seful partidului trebuie sa-si asume cele mai dificile candidaturi. Numai sefii de partid lasi se ascund sub un alt candidat. Pentru ca esti primul, cum se uita oastea la tine cand te pitesti dupa candidaturi?”, a declarat Traian Băsescu, în emisiunea "După 20 de ani".
 
Seful statului a precizat ca intr-un tur II in care ar ajunge Crin Antonescu si Victor Ponta, “cu certitudine” il va vota pe Crin Antonescu.

Traian Băsescu a declarat că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la Curtea Constituţională.

„Această schimbare, prin aducerea UDMR-ului, practic înseamnă un nou guvern, care trebuie să vină pentru învestitură şi, de ce nu, şi un premier redesemnat”, a spus Traian Băsescu