Nemulţumită de actuala funcţionare a Uniunii Europene, Islanda va îngropa candidatura de aderare la Uniunea Europeană, fără referendumul promis iniţial de cele două partide eurosceptice la putere, a anunţat vineri guvernul, informează AFP. Aceste două partide, Partidul Progresului şi Partidul Independenţei, au convenit asupra unui proiect de lege cerând guvernului ‘retragerea candidaturii la aderare la Uniunea Europeană’ depusă de Reykjavik în 2010.

‘Un astfel de proiect de lege este responsabilitatea mea. Ministrul de externe de atunci a prezentat proiectul de candidatură, aşa că este firesc ca eu să prezint proiectul de a o retrage’, a declarat la televiziunea publică RUV ministrul afacerilor externe Gunnar Bragi Sveinsson.

Acest rezultat era previzibil. Guvernul a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei pentru legislative în 2013. În luna mai, cele două partide au fost de acord să promită în platforma lor guvernamentală un referendum, unde ‘nu’ era favorit.

‘O altă candidatură nu va fi depusă fără a ţine înainte un referendum’, se precizează în proiectul de lege.