Liderul PNL Crin Antonescu a susţinut  o conferinţă de presă pe tema crizei prelungite din interiorul USL.

"Am avut o scurtă întâlnire cu domnul Victor Ponta, prim ministrul, care a fost dedicată situaţiei din Guvern. După demisiile miniştrilor Chiţoiu şi Gerea, premierul trebuia să trimită nişte propuneri. Domnia sa mi-a propus ca interimari pentru aceste două ministere să fie numiţi actuali miniştri liberali. Am declinat această propunere, arătând că putem merge cu numiri definitive, încheind în mod cât se poate de rezonabil criza din interiorul Guvernului. Am acceptat şi varianta de a fi numiţi şi interimari astăzi miniştri liberali, cu condiţia ca luni să mergem în Parlament. Premierul a respins propunerile noastre şi a luat decizia de a numi interimari din USD", a spus Crin Antonescu

"PNL avea propuneri agreate de premier, PNL nu cerea nimic în plus faţă de ce-i revenea în înţelegerea iniţială. Domnul Ponta şi USD-ul au inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe domnul Iohannis ca vicepremier. Domnul Ponta construieşte un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL. Noi nu avem niciun motiv să acceptăm transformarea forţată, agresivă, a USL într-o construcţie pesedistă, cu partide artificiale, care nu mai păstrează din USL decât două litere, pentru înşelarea alegătorilor", a mai spus preşedintele PNL.

"Nu avem niciun motiv să renunţăm la propunerile noastre pe care premierul le-a agreat. PNL este ferm în această poziţie. S-a prelungit o criză pentru că s-a tras de timp, după cum domnul Victor Ponta a mărturisit (...) Faptul că nu ni s-a dat un răspuns formal privind propunerea noastră de respingerea legii amnistiei, faptul că în cazul lui Vlad Cosma s-a manifestat o altă majoritate în Parlament, mă face să cred că se doreşte intrarea într-un program politic de care noi nu suntem răspunzători şi pe care cetăţenii României nu l-au validat prin vot. Răspunsul este la domnul Victor Ponta", a mai spus Crin Antonescu.

"Domnul Klaus Iohannis nu este o sperietoare pentru nimeni, nu este nici un premier din umbră, nici un element al unei alte construcţii politice, este un om care a câştigat un anumit prestigiu în comunitatea sa şi în spaţiul politic românescu. Am reuşit să-l aducem în rândurile partidului nostru şi să se implice în actualul guvern. E un om gata să lase primăria pentru care a fost ales cu 80% pentru a servi cetăţenii şi România în guvern, nu cu alte ambiţii şi scopuri, la vedere sau ascunse. De ce domnul Ponta, de ce PSD-ul, de ce aliaţii săi artificiali acceptă orice formulă, mai puţin pe cea care PNL are dreptul? Asta ne arată încă o dată că domnul Ponta are alte gânduri, că PSD-ul şi ceilalţi au alte gânduri. Dacă intenţiile, programul, principiile cu care noi i-am chemat pe cetăţenii României la vot ar fi în continuare de actualitate pentru partenerii noştri, n-ar avea motive decât să se bucure de alăturarea domnului Iohannis. Până luni, Victor Ponta şi PSD pot da răspunsul corect. Noi suntem încă aici, noi suntem pe poziţiile pe care cetăţenii României ne-au mandatat să fiu", a mai declarat Antonescu.

De asemenea, Crin Antonescu a catalogat PSD de înfiinţare a USD ca fiind una "parşivă": "Cererile noastre sunt pe diverse paliere. Ţara trebuie să aibă un guvern funcţional. Dacă se procedează normal şi dacă propunerile noastre pentru postul de vicepremier şi cele de miniştri sunt acceptate, guvernul va funcţiona. Am văzut un răspuns parşiv. S-a făcut USD-ul pentru că PNL-ul a vrut să meargă pe liste separate la europarlamentare. Primul partid care a vrut să meargă separat la europarlamentare a fost PSD-ul. Luni seara sau marţi, România va avea fie un guvern USD, fie un guvern USL. Noi am cam fost daţi afară de la guvernare. Să fie clar, un guvern USD e lipsit de legitimitate şi îi vom cere demisia imediată".