Monarhiştii clujeni au lansat un document intitulat „Declaraţia de la Cluj“, prin care unele dintre cele mai importante personalităţi ale mişcării civice care vizează restaurarea regalităţii în România.
„În temeiul principiului libertăţii, naţiunea română are dreptul să îşi decidă singură viitorul. Iar forma de guvernământ este unul dintre cele mai importante elemente care definesc viitorul României. Considerăm că este firesc să reflectăm asupra viitoarei formei de guvernământ atunci când suntem chemaţi să votăm o nouă Constituţie. Monarhia constituţională este o formă de guvernământ democratică, la fel de legitimă ca oricare formă a unui regim republican. Este soluţia pentru România!“, spun monarhiştii clujeni. „Declaraţia de la Cluj“ a fost prezentantă în faţa unei asistenţe care a inclus mai mult de 100 de persoane, care au luat parte la dezbaterea publică „Monarhia, soluţie pentru România“, organizată de filiala clujeană a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei.

La dezbaterea găzduită de aula Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai au luat parte personalităţi reprezentative pentru mediul academic, cultural şi economic din Cluj, precum poetul Adrian Popescu, scriitorii Ioan Ciorca şi Radu Creţu, sociologul Mihai Cucerzan, istoricii Leonard Horvath, Radu Albu Comănescu şi Cornel Jurju, precum şi subprefectul Mihnea Iuoraş, alături de reprezentantul Duke of Edinburgh International Award, Shajjad Rizvi.

De asemenea, la dezbatere au luat parte co-preşedinţii Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), Marilena Rotaru şi Cătălin Şerban, precum şi clujenii Mircea Miron şi Valentin Lungu, membri în Consiliul Director al ANRM. Manifestarea a fost deschisă de intonarea imnului regal, de către copiii din corul Allegrie al capelei greco-catolice Sfântul Iosif. Cele două biserici tradiţionale româneşti au fost reprezentate de părintele arhimandrit Samuel Cristea, din partea IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul ortodox din Cluj, şi de părintele protopop Cristian Sabău, din partea PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Monarhiştii au mai anunţat că ideea restaurării României va fi promovată şi în cadrul unei serii de marşuri, care vor fi organizate în data de 5 aprilie, în capitalele provinciilor istorice ale României.