Vin alegerile! Cu o miză mult mai mică pentru românul de rând, europarlamentarele reprezintă un test important pentru partidele politice, poate chiar cel mai important test înaintea prezidenţialelor din toamnă.

Partidele se pregătesc să arunce în luptă cele mai importante resurse pentru a câştiga cât mai multe mandate de parlamentar european, nu atât pentru importanţa unui astfel de post, cât pentru influenţa politică pe care o vor primi formaţiunile după validarea rezultatelor oficiale.

Vom asista la două „meciuri” importante. Primul între PSD şi PNL, meci contând pentru supremaţia în USL, iar cel de al doilea între PDL şi nou înfiinţatul PMP, o confruntare a orgoliilor. Dacă infruntarea dintre social democraţi şi liberali va fi una elegantă, liderii celor două partide afirmând că sunt doar competitori nu şi adversari, cea dintre PDL şi PMP înseamnă de fapt o întrecere, pe viaţă şi pe moarte, între adepţii lui Traian Băsescu.

Partidele din USL şi europarlamentarii în funcţie

 

Din calculele noastre marele câştigător al europarlamentarelor va fi PSD, care a reuşit să atragă pe lista partidului UNPR şi PC. Prezenţa Mariei Grapini pe lista social democraţilor le asigură accesul la emisiunile posturilor de televiziune din portofoliul Intact Media, şi în special la cele ale Antena 3.

Lista social democraţilor este deschisă de Corina Creţu (devenită celebră după dezvăluirea idilei cu fostul secretar de stat american Colin Powell).  Pe următoarele locuri se vor afla: Cătălin Ivan, actualul şef al delegaţiei PSD în PE, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, consilierul premierului pe problemele romilor, Damian Drăghici, ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini, actualii europarlamentari Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Victor Boştinaru şi Claudiu Tănăsescu, precum şi adjunctul şefului de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş, Sorin Moisă.

În actuala legislatură europeană, PSD a avut 12 mandate de europarlamentar, însă după demisia lui Adrian Severin, 11 europarlamentari au rămas activi. Din calculele noastre, pe 25 mai, PSD ar obţine 14 mandate de europarlamentar.

Liberalii vor merge pe actualii europarlamentari: Eduard Hellvig, Norica Nicolai, Adina Vălean si Ovidiu Silaghi. Se discută şi despre prezenţa pe listă a Ramonei Mănescu, actualul ministru al Transporturilor, care are o imagine destul de şifonată de accidentul aviatic din Apuseni.

Liberalii ar putea câştiga zece mandate de europarlamentar, dublu faţă de cele cinci pe care le au în prezent.

PDL- PMP meciul lui Traian Băsescu

 

Divizarea PDL nu va aduce nimic bun zonei politice patronate de preşedintele Traian Băsescu. Asistăm la un fel de vânătoare de vrăjitoare şi un fel de punere la zid a democrat liberalilor. Între cele două formaţiuni politice au loc schimburi de replici dure, dar şi declaraţii de dragoste voalate. PMP încearcă sub o siglă nouă, să scape de bubele negre ale guvernarii PDL şi să obţină un nou mandat de europarlamentar pentru Elena Băsescu.  Dacă în 2009 fiica cea mică a preşedintelui beneficia, neoficial, de sprijinul aparatului de partid al PDL pentru acâştiga un mandat de europarlamentar independent, în acest an, primeşte cadou un partid nou nouţ, condus de buna sa prietenă Elena Udrea. PMP va trebui să se replieze rapid şi să atragă cât mai mulţi dintre oamenii de jos din PDL. PMP are ca obiectiv să obţină la alegerile europarlamentare peste 10% şi să devină astfel liderul opoziţiei.  

Vasile Blaga, liderul PDL, i-a  anunţat ca fiind vârful de lance al partidului  în alegeri, pe Monica Macovei sau Theodor Stolojan. PDL Prahova a reuşit să îl impună pe listă pe Mihai Apostolache, însă şansele ca democrat liberalii să obţină mai mult de trei mandate sunt destul de reduse. Acelaşi număr (trei) îl va obţine şi PMP, ceea ce înseamnă un regres semnificativ faţă de europarlamentarele din 2009.

Democrat liberalii au câştigat în 2009 cele mai multe mandate de europarlamentari- zece, plus cel independent obţinut de Elena Băsescu.

Spre Bruxelles, fără OTV

 

Lipsiţi de faima OTV, membrii PPDD vor încerca să obţină un mandat pentru Dan Diaconescu. Rămas pe dinafara Parlamentului, Diaconescu a intrat într-un con de umbră, mai ales după închiderea televiziunii sale legendare-OTV. Rămaşi fără mare parte dintre parlamentari, liderii OTV vor încerca să îi convingă pe simpli membrii de partid(cei care încă au rămas) că trebuie să lupte pentru a-i asigura lui Dan Diaconescu biletele de avion către Bruxelles. Destul de greu, am putea spune noi.

Din sursele noastre în Prahova, PPDD îl va avea drept reprezentant pe liste pe Radu Socoleanu, fostul viceprimar al Ploieştiului, care va fi plasat, cel mai probabil pe un loc între 8 şi zece. Neeligibil din păcate. Considerăm că PPDD ar putea reuşi, cu greu, să obţină un mandat de parlamentar european.

UDMR  continuă

 

UDMR are în prezent trei europarlamentari. Cum partidul minorităţii maghiare nu a mai intrat la guvernare, dar nici nu face o opoziţie puternică, suntem de părere că de această dată va reuşi un scor mult mai mic decât în 2009 (atunci au obţinut 8,9%).  Poziţia făţişă împotriva României a lui Lazlo Tokes va aduce, cel mai probabil, un singur mandat de europarlamentar pentru UDMR. Al doilea mandat ar putea fi obţinut în situaţia în care PPDD nu va reuşi să atingă pragul electoral de 5%.

Independenţii- apă de ploaie 

 

Ziarele sunt pline şi de intenţiile anumitor personaje, mai mult sau mai puţin mondene, de a candida ca independent. Printre numele cu notorietate se numără cel al ploieştencei Corina Ungureanu, fostă campioană mondială de gimnastică, şi al cântăreţei Mihaela Mihai. Independent doreşte să candideze şi deputatul Remus Cernea, cunoscut pentru discursurile sale ecologiste sau cele în care apără drepturile minorităţilor sexuale.

Un candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European are nevoie de 100.000 de semnături de unul singur pentru a-şi depune candidatura, iar la alegeri trebuie să obţină minim 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional.

Un prag imposibil de atins pentru cineva care nu are în spate aparatul politic bine pus la punct al unui partid. Singurul independent român care a ajuns în PE este Elena Băsescu, care a beneficiat de sprijinul puternic al PDL în 2009.

Vă reamintim că în 2009, fiica preşedintelui a primit voturile membrilor PDL, democrat liberalii mizând atunci doar pe voturile venite din afara partidului. Membrii PDL primeau atunci SMS-uri pentru a merge la vot ca să pună stampila pe EBA, fiind îndemnaţi să îşi trimită cunoştinţele la secţiile de votare pentru a vota cu PDL.

În plus, chiar dacă, prin absurd, un independent reuşeşte să treacă pragul electoral, vocea sa nu va conta în niciun fel în stufosul Parlament European. Acolo jocurile se duc doar politic, iar dacă nu te afiliezi la unul dintre grupurile mari (PSE, PPE, ALDE, etc) nu reprezinţi nimic.

Menţionăm că în Parlamentul European există şapte grupuri politice, în care aleşii eurodeputaţii se grupează în funcţie de interesul politic şi nu de cel naţional. Acestea sunt:

  • Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat) şi al Democraţilor Europeni,   
  • Grupul Socialist din Parlamentul European,
  • Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa
  • Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor
  • Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană
  • Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
  • Grupul Independenţă şi Democraţie