Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în complet de 5 judecători, va decide în data de 6 ianuarie 2014 dacă fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia, Dana Năstase, vor fi sau nu condamnaţi la închisoare în dosarul "Zambaccian".

Dezbaterile s-au încheiat pe 19 decembrie 2013 când judecătorii au anunţat că verdictul va fi pronunţat la data de 6 ianuarie 2014. În acest dosar, Adrian Năstase este acuzat de luare de mită şi şantaj. Cu ocazia concluziilor în fond, procurorul a cerut pentru familia Năstase pedepse cu executare, criticând soluţia pronunţată de magistraţi anterior, la 30 martie 2012, prin care fostul premier a fost condamnat pe fond la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi achitat pentru luare de mită, în timp ce soţia acestuia, Dana Năstase a fost achitata pentru acuzaţia de complicitate la luare de mită, însă condamnată pentru uz de fals privind actele vamale. Dacă magistraţii menţin pedeapsa, Năstase ar putea merge la închisoare.
          În dosarul ”Zambaccian”, procurorii l-au acuzat pe fostul premier că a primit mită în valoare totală de 630.000 euro de la Irina Jianu, pentru a o menţine în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Adrian Năstase mai este acuzat şi pentru primire de foloase necuvenit de la fostul consul al României în China, Ioan Păun. Din banii primiţi de la Irina Jianu, Adrian şi Dana Năstase ar fi cumpărat bunuri din China pentru imobilul din Zambaccian, potrivit procurorilor DNA. Achiziţiile ar fi fost realizate de către consulul Ioan Păun, căruia i s-ar fi promis că va fi menţinut pe poziţia de consul.

Privitor la acest caz, Adrian Năstase a declarat : “Este o răzbunare politică, aici nu mai este vorba de justiţie, de dreptate, este vorba în mod evident de nişte abuzuri şi exagerări permanente".