Rusia ar fi instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acţiune la frontierele Uniunii Europene, ca răspuns la proiectul de scut antirachetă european, scrie cotidianul german Bild. Publicaţia îşi bazează afirmaţiile prin câteva imagini înregistrate prin satelit, confidenţiale, şi a căror provenienţă nu este precizată. În articol se arată că un „număr cu două cifre“ de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, au fost amplasate „în ultimele 12 luni“ în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice. Aceste rachete de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenţionale sau nucleare, iar raza maximă de acţiune este de aproximativ 500 de kilometri, un atac asupra Berlinului devenind, astfel, posibil, capitala germană aflându-se la aproximativ 527 de kilometri de Kaliningrad. Rusia pune astfel în aplicare o ameninţare pe care a formulat-o ca reacţie faţă de proiectul antirachetă NATO, care are la bază tehnologie americană. Acest scut este de mai mulţi ani principalul subiect de discordie dintre NATO şi Rusia. Alianţa Nord-Atlantică îl prezintă ca având menirea să protejeze ţările europene membre de o eventuală ameninţare balistică iraniană, însă Rusia îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Ca un răspuns indirect, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că Rusia nu va permite nimănui să obţină superioritatea militară asupra ei.
„Nimeni nu ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice“, a anunţat Putin. Preşedintele rus a adăugat că Rusia deţine un rol de lider, însă nu are aspiraţii de hegemonie. Preşedintele rus a subliniat însă că Rusia trebuie să protejeze lumea de „internaţionalismul imoral care a întrecut toate limitele“. Acesta a făcut referire şi la cea mai importantă preocupare a Rusiei, scutul anti-rachetă american: „Suntem conştienţi de faptul că sistemul de apărare antirachetă este defensiv doar cu numele, pe când, în realitate, este o parte esenţială a mijloacelor strategice ofensive“, a subliniat el.