Parlamentarii au început dezbaterile în plen asupra proiectului legii bugetului pe 2014 şi bugetului asigurărilor sociale. Premierul Victor Ponta a deschis şedinţa, cu prezentarea elementelor de fundamentare a proiectelor. "Îmi doresc ca, de la 1 ianuarie, fiecare român să beneficieze de ceea ce voi veţi vota", a spus Ponta, în discursul său din Parlament.

"Bugetul României e aşteptat de către fiecare dintre cetăţenii României. În Parlament trebuie să se poarte toate discuţiile pe această temă. Să vă gândiţi că, în afara clădirii, sunt 20 de milioane de români care aşteaptă sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi. Îmi doresc ca, de la 1 ianuarie, fiecare român să beneficieze de ceea ce voi veţi vota", a susţinut premierul Victor Ponta, în discursul său din Parlament.

Printre obiectivele expuse de premierul Victor Ponta se află creşterea salariului minim la 850 de lei, indexarea tuturor pensiilor cu 3,76% şi creşterea venitului minim garantat cu 5%.

Aleşii sunt determinaţi să aprobe bugetul până la finalul săptămânii, mai cu seamă că se aşteaptă ca proiectul să fie respins de preşedinte, lucru ce i-ar readuce în Parlament în preajma sărbătorilor de iarnă.

La şedinţă sunt prezenţi 338 de parlamentari, 242 fiind absenţi. De asemenea, sunt prezenţi membrii Cabinetului. Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Zgonea a declarat, în această săptămână, că speră ca dezbaterile să se finalizeze până la Sfântul Nicolae.

Potrivit deciziei Birourilor Permanente, la dezbaterile generale asupra bugetului Guvernul are timp de intervenţie de 50 de minute, iar grupurile parlamentare au în total 98 de minute, astfel: PSD- 40 de minute, PNL- 25 de minute, PDL - 12 minute, PPDD - 7 minute, UDMR – 4 minute, PC - 5 minute, iar minorităţile -3 minute.

Pentru fiecare articol din proiect sunt alocate câte 5 minute de dezbateri şi câte un minut de fiecare amendament, iar pentru dezbaterile anexelor se alocă 20 de ore.

În sală sunt instalate trei microfoane pentru operativitatea dezbaterilor, a precizat Zgonea. Şedinţa plenului reunit este programată să dureze până la miezul nopţii. Comisiile de buget-finanţe au adoptat, vineri seară, cu 23 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu amendamente.

De asemenea, proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2014 a fost adoptat, vineri seară, în comisiile parlamentare de buget-finanţe, cu 26 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", fiind introduse o serie de amendamente fără impact bugetar, dar care clarifică prevederile în vigoare pentru 2014 în cazul pensiilor.