Procesul de descentralizare a României a intrat în linie dreaptă. Proiectul promovat de vicepremierul Liviu Dragnea primeşte susţinerea totală a USL, dar ar putea avea un hop printr-o moţiune de cenzură a opoziţiei.

"Partidul Naţional Liberal îşi asumă proiectul de lege privind descentralizarea", a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Totodată, liberalul a precizat că discuţiile pe acest subiect, în cadrul USL, nu au avut ”tenta unui conflict, sau a unei împărţeli între partide, ci au avut, la bază, raţiuni foarte solide pentru funcţionarea corectă a instituţiilor în interesul cetăţenilor”.

Guvernul îşi va angaja mâine răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului, astfel încât parlamentarii să poată depune amendamente până luni. Premierul Victor Ponta a declarat că, după descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor şi consiliilor locale.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, prin acest proces aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate.

„Adică cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităţilor locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcţionar, salariat, care intră într-o instituţie descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituţia care va fi în subordinea Consiliului Judeţean sau local”, a explicat recent Dragnea.