Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că situaţia din Spania privind eventuala independenţă a Cataloniei nu se poate regăsi în România, afirmând că nu vede similitudini între acea regiune şi Ţinutul Secuiesc.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Arad, dacă din punctul său de vedere există similitudini între situaţia regiunii Catalonia şi Ţinutul Secuisc, acesta considerând că nu există.

"Cei din Catalogia niciodată nu au spus şi nu au acceptat că ar fi o minoritate. Ei nu au ţară de origine, ei se consideră o naţiune. Maghiarii din România, indiferent ce au propus, autonomie culturală sau autonomie regională, orice deziderat în 27 de ani a fost formulat în interiorul statului român. Niciodată nu am pronunţat segregaţionism sau separatism”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că UDMR a apelat tot timpul la "mijloace parlamentare, mijloacele legislative şi dialog” în încercarea de a obţine "acele drepturi şi deziderate de care maghiarii au nevoie ca să rămână pe pământul natal şi ca să îşi păstreze identitatea”.

"Deci nu există nicio similitudine (cu regiunea Catalonia – n.r.). Sigur, eu nu pot să opresc pe nimeni să vorbească ceea ce doreşte, e dreptul constituţional al fiecăruia să se facă de râs singur, aici nu putem să dăm noi o mână de ajutor”, a mai spus Kelemen Hunor.