Statele Unite Economic ale Balcanilor, înfiinţarea trilateralei România – Bulgaria – Grecia. Forum international economic 9-12 noiembrie Sofia în organizarea Casei de Comerţ Balcanice.

Ca urmare a demersurilor făcute de către Gremiul Levantin – Casa de Comerţ Balcanică, la Vidin, în perioada 5 – 8 octombrie 2017 va avea loc un puternic forum economic regional, ocazie cu care se vor înfrăţi administrativ judeţul Braşov cu judeţul Vidin, o intensă corespondenţă administrativă fiind derulată în acest sens între preşedintele judeţului Vidin, Ghenadi Velkov, şi preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea. În cadrul acestui parteneriat, se vor demara semnarea unor protocoale de colaborare culturală, economică, administrativă, de promovare a turismului religios, de dezvoltare durabilă a celor două regiuni, de atragere de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea parcurilor tematice, ştiinţifice, industriale, precum şi a unor centre de afaceri.

Cu ocazia acestui forum, se vor semna şi pune bazele înfrăţirilor administrative între municipiul Făgăraş şi municipiul Vidin şi între Cristian şi Vârşeţ, delegaţia Făgăraşului fiind condusă de către primarul Gheorghe Sucaciu, alături de city-managerul Marius Rica, iar delegaţia comunei Cristian va fi condusă de către primarul Gicu Cojocaru. Din partea bulgară, delegaţia oraşului Vidin va fi condusă de primarul acestuia, Ognyan Tsencov, iar delegaţia oraşului Vârţeţ, primarul Ivan Mihailov Lazarov.

Partea română beneficiază de suportul Ministerului de Externe, prin Ambasadorii Ion Galea şi şeful Biroului Economic, ministrul delegat Radu Moldovan, iar partea bulgară prin ambasador Teodor Churov şi şeful Biroului Economic, prim-secretar Ivaylo Marinov. Din grupul de lucru prezent la Vidin şi Vârşeţ vor fi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, un număr de 40 de agenti economici, precum şi o delegaţie importantă de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române, aparţinători ai Mitropoliei Ardealului, care au contribuit şi au pus umărul la o strângere de ajutoare, de 25 de tone, pentru familiile sărace din regiunea bulgară.  Dintre aceştia, preoţii Eugen şi Ciprian Comşulea de la Bisericile Blumăna II şi VIII, preotul Ilie Muntean, de la Biserica Spitalului Militar Braşov şi preotul col. Epaminond Boroş de la Biserica Jandarmeriei Braşov, dar şi Protosinghelul Clement, stareţul Mănăstirii Sfântul Efrem cel Nou din Cristian, mănăstire ce se va înfrăţi de altfel cu cea mai importantă mănăstire de pe teritoriul Bulgariei, Klisurschi Monastir, toate aceste activitati avand girul si binecuvantarea Mitropolitului Ardealului IPS Laurentiu Streza.

Statele Unite Economic ale Balcanilor, înfiinţarea trilateralei România – Bulgaria – Grecia

Prim-miniştrii ai României şi Bulgariei, împreună cu miniştrii Turismului şi ai Economiei din cele trei ţări au stabilit că în perioada 3-4 octombrie la Varna va avea loc o şedinţă comună de Guvern având ca temă aprofundarea complementarităţii economice dintre România şi Bulgaria, precum şi conectarea capitalelor Bucureşti – Sofia- Atena prin linii feroviare rapide, precum şi accelerarea unor proiecte de infrastructură.

În luna noiembrie, 9 – 11, la Sofia, în organizarea Gremiului Levantin, a Casei de Comerţ Balcanice, cu susţinerea Ministerului de Externe Român, a Ministerului Economiei bulgar şi a celor două ambasade şi birouri economice se organizează ediţia a doua a acestui Forum Economic international la care sunt aşteptaţi să participe 100 de oameni de afaceri români alături de 150 de oameni de afaceri din Bulgaria, Turcia, Grecia si Serbia. Forumul economic de la Sofia şi deschiderile spre proiecte se fac în contextul deţinerii de către Bulgaria a preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene în prima jumate a lui 2018, şi de România în sem II a lui 2019, unde temele de discuţie vor fi extinderea posibilităţilor de cooperare prin proiecte economice comune între cele două state si nu numai, în cadrul strategiei Uniunii Europene, în regiunea de Sud – Est a Balcanilor.

La manifestarile din acest an participa si cele mai puternice filiale regionale nationale ale Gremiului Levantin – Casa de Comert Balcanica, coordonatori de regiuni fiind: regiunea Transilvania centru, col.ing.dr.(r) Gligor Ioan si Fleseriu Viorel, regiunea Dobrogea: prof. ec. Radu Silviu si ing. agr. Valentin Tarau, regiunea Transilvania II: jr. Surdea Victor si ing. Sorin Icusan, regiunea Crisana si Maramures: dr. Florin Lele si ing. dipl. Ovidiu Bargau.

Ratiunea activitatilor Gremiului Levantin – Casa de Comert Balcanica este aceea de a crea puternice legaturi economice in flancul de Sud Est al Europei. „Rationamentul nostru este acela de a avea o alternativa puternica de comert exterior cu tari precum Turcia, Azerbaidjan, Bulgaria, Macedonia, Grecia, Serbia, Muntenegru. De altfel, in aceste tari avem ambasadori onorifici sau consulate onorifice deschise precum si birouri economice si comerciale in curs de instalare” – declara presedintele Gremiului, prof. dr. Liviu Pandele. Pentru anul care vine, cu ocazia centenarului Romaniei 2018, incercam sa sensibilizam autoritatile centrale si locale sa organizam un puternic Forum Economic international la Brasov, INTERMARIUM ECONOMIC FORUM 2018 , data urmând să fie stabilită alături de partenerii noştri externi.