PSD a reuşit să-şi contrazică propria doctrină. Intr-un punctaj intern de după negocierile cu FMI, partidul enumeră şase măsuri economice “de stânga” promovate de Guvern. Printre ele se numără două măsuri liberale prin definiţie.

Reducerea CAS şi cota unică sunt prezentate ca fiind măsuri de stânga, în conditiile în care ele definesc atitudinea liberală vizavi de mediul de afaceri. Mai mult, reducerea CAS este un obiectiv fundamental asumat de PNL în Guvern, în timp ce despre cota unică liberalii au ameninţat cu ieşirea de la guvernare dacă ea va creşte. Trebuie amintit că menţinerea cotei unice la 16% a fost una dintre marile teme de negociere ale actualei guvernări, pesediştii cedând cu greu în fata PNL.

Cota unică a fost introdusă de Guvernul Tăriceanu în 2005, pentru mediul afaceri. Părerea liberalilor în acest domeniu este următoarea: pentru a aduce mai mulţi bani la buget, e nevoie de o mai bună colectare a veniturilor. Aceasta colectare înseamna şi o povară cât mai mică pentru mediul de afaceri. Astfel, un climat economic prietenos pentru firme poate atrage investitii şi pot apărea locuri de munca.

Politicile economice liberale promoveaza atractivitatea pentru investitori. In acest fel, reducerea CAS este o alta masura de relaxare fiscala, masura liberala.

Cu toate astea, PSD ii indeamna pe comunicatorii săi să spună că reducerea CAS şi mentinerea cotei unice sunt “masuri de stanga”