Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanţe a crescut semnificativ în 2016, faţă de 2015, de la 35 la 74, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, la bilanţul DNA, adăugând că e convinsă că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei.

"În calitate de membru al Guvernului României, doresc să reiterez determinarea actualului executiv de a continua lupta anticorupţie, aceasta fiind o premisă esenţială a consolidării statului de drept. Este important să oferim instituţiilor din sistemul judiciar pârghiile şi resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele, însă eforturile noastre trebuie îndreptate în egală măsură către protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamanetale ale omului", a spus Ana Birchall.

Ministrul interimar al Justiţiei a remarcat că în 2016 au fost trimise în judecată şi 114 persoane juridice, dar şi că a crescut cifra achitărilor, faţă de 2015.

"Remarcăm faptul că din inculpaţii trimişi în judecată în anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflectă o aplecare a procurorilor anticorupţie pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, aşa cum este răspunderea penală a persoanei juridice. Conform aceluiaşi raport, constatăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016, semnificativ faţă de 2015. De la 35 în 2015, la 74 în 2016. Suntem convinşi că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei", a adăugat Birchall.

Ea a subliniat că recuperarea integrală a prejudiciului în dosarele de corupţie trebuie să rămână o prioritate.

"Nu rezultă din raportarea prezentată dacă toate bunurile care au fost obiectul măsurilor de indisponibilizare au fost identificate şi localizate pentru ca, pe viitor, să putem recupera aceste sume, după definitivarea procesului penal. Recuperarea integrală a prejudiciului trebuie să rămâna în continuare o prioritate", a spus ministrul interimar al Justiţiei.

Birchall a declarat că Ministerul Justiţiei a sprijinit şi continuă să sprijine DNA în sensul adoptării schemei de personal, prin suplimentarea unui număr semnificativ de posturi.

"Vă aduc astăzi o veste bună, în aceste zile am transmis pe circuit sspre avizare solicitarea dumneavoastră existentă încă de la începutul anului 2016, motivată de suplimentarea schemei de personal având în vedere necesitatea asigurării suportului tehnic în investigarea cauzelor de competenţa DNA, urmare a adoptării OUG numărul 6 /2016 vizând printre altele măsuri pentru executarea de supraveghere tehnică", a mai spus Ana Birchall.