Suprize de proporţii în Raportul MCV pentru România. Pentru prima oară în ultimii 10 ani, experţii susţin că ţara noastră a făcut reforme ”ireversibile”.

Potrivit RFI, recomandările merg în direcţia ridicării monitorizării şi vizează patru direcţii: combaterea corupţiei la nivel înalt şi a micii corupţii, reforma justiţiei şi buna funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Totodată, RFI susţine că preşedintele Comisiei Europene ar dori ridicarea MCV-ului până la plecarea sa de la Bruxelles, în octombrie 2019.

Comisia Europeană a publicat miercuri, la Bruxelles, cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind România, în care executivul comunitar face un bilanţ al măsurilor întreprinse de ţara noastră în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV, potrivit unui comunicat de presă al executivului european, potrivit agerpres.ro.

Documentul relevă că rapoartele privind MCV elaborate în 2014, 2015 şi 2016 au evidenţiat o tendinţă pozitivă şi un bilanţ care indicau progrese importante şi sporirea caracterului ireversibil al reformei, tendinţă confirmată în raportul din 2017, când se înregistrează în continuare un bilanţ solid al instituţiilor judiciare şi un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupţiei.

O analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea MCV arată că, în pofida unor perioade în care reformele şi-au încetinit ritmul şi au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcţia îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV. De asemenea, Comisia Europeană consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între MCV şi alte domenii ale dreptului UE.

Următorul raport elaborat în cadrul MCV va fi prezentat la sfârşitul anului în curs.

”În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a Uniunii Europene şi a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendinţa pozitivă constatată în ultimii trei ani de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar a continuat şi în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri care mai trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV şi, în consecinţă, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de preşedintele (Jean-Claude) Juncker. Viteza acestui proces depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde, într-un mod ireversibil, măsurile rămase, astfel încât să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea şi garanţiile interne necesare pentru a duce la bun sfârşit reformele necesare şi pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la raportul MCV publicat miercuri.