Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la începutul şedinţei Guvernului care a început la ora trransmiterii acestei ştiri, că în această dimineaţă i-a făcut o vizită premierului Sorin Grindeanu, cu care a avut o discuţie "foarte aplicată, foarte serioasă şi cu concluzii consensuale", după care acesta l-a invitat să participe la şedinţa Guvernului. Iohannis le-a spus membrilor Cabinetului că este foarte mulţumit de modul în care îşi fac datoria.

"Am decis în acestă dimineaţă să fac o vizită domnului prim-ministru, cu care am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă, cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez această şedinţă de Guvern. Cu această ocazie, vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi cu toţii datoria şi pentru mine nu e doar o plăcere, ci si o onoare să fiu aici împreuna cu dumneavoastră", a spus Iohannis la începutul şedinţei Guvernului.

Participarea preşedintelui vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Preşedintele prezidează şedinţele de Guvern la care participă.

Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său.