Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că va anunţa miercuri, după consultări în partid şi cu aliaţii de la ALDE, ce decizie ia în privinţa nominalizării propunerii de premier şi a adăugat că nu doreşte un ”război politic” pe acest subiect, precizând ulterior, într-o altă intervenţie la RTV, că "nu va fi niciunul dintre cei care au apărut la televizor".

"Nu am de gând să pornesc niciun război politic, niciun război inutil. (...) O să anunţ miercuri lucrul ăsta, dar voi lua o decizie după ce mă consult în prealabil cu colegii mei din partid şi, bineînţeles, cu colegii de la ALDE, care să ţină cont de dorinţa mea unică de a se pune în practică programul de guvernare, care este foarte aşteptat", a spus Dragnea, întrebat despre decizia pe care o va lua cu privire la premier, având în vedere că legea nu îi permite lui să ocupe o funcţie în Executiv.

Liviu Dragnea a subliniat că pentru propunerea pe care o va face va avea în vedere ca persoana care va fi propusă să îi garanteze că va fi pus în aplicare programul de guvernare al PSD.

”Decizia şi propunerea pe care o voi face la Cotroceni va avea ca argument un singur obiectiv al meu: cel care va conduce Guvernul să mă asigure, să-mi dea garanţia şi mie şi românilor şi, evident, preşedintelui, că programul de guvernare care a fost votat de aproape 50% din populaţie după redistribuire va fi pus în aplicare. Adică este capabil să gestioneze o echipă guvernamentală care va fi monitorizată atent.  Pentru că acest Guvern nu va fi pe persoană fizică, el nu este născut din spuma mării, el este născut, va fi născut din voturile pe care românii le-au dat pe 11 decembrie”, a declarat liderul PSD. 

Dragnea a mai spus că fiecare ministru din viitorul Guvern va fi monitorizat de către partid şi va fi obligat să plece din funcţie dacă nu va îndeplini obiectivele din programul de guvernare.

”Orice membru din echipa guvernamentală va fi monitorizat atent. Eu am prezentat câteva termene clare pentru câteva măsuri importante. Lună de lună fiecare ministru va fi analizat dacă a respectat programul de guvernare, pentru că este pentru prima oară când un program de guvernare, dincolo de sursele financiare, are şi calendarul de implementare”, a mai spus Liviu Dragnea. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca noul Parlament marţi, în 20 decembrie, la ora 12.00, iar pentru miercuri, 21 decembrie, va convoca consultări cu partidele politice, care se vor întinde şi pe parcursul zilei de joi.