Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la România TV, că "dorinţa" lui Călin Popescu Tăriceanu de a fi prim-ministru i se pare îndreptăţită, dacă ALDE va câştiga alegerile parlamentare, precizând că nu este ironic, dar acesta este principiul de la care PSD porneşte discuţiile.

Întrebat despre anunţul de duminică privind susţinerea lui Călin Popescu Tăriceanu ca premier de către partidul său, Dragnea a afirmat că "dacă ALDE va câştiga alegerile, i se pare o dorinţă îndreptăţită a domnului Tăriceanu". El a adăugat că nu este ironic.

"Sincer, noi pe principiul ăsta mergem: cine câştigă alegerile în mod firesc trebuie să propună funcţia de prim-ministru, pentru că înseamnă că are cea mai mare legitimitate din partea poporului român", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a spus că formaţiunea sa şi ALDE îşi fac campaniile separat, cu programe separate, astfel încât anunţul de duminică nu schimbă lucrurile.

"Au ales să îşi anunţe intenţia domnului Tăriceanu pentru a fi un posibil viitor prim-ministru. Nu ne deranjează. Nici nu ne ajută, nici nu ne deranjează, nici nu ne încurcă campania, nici nu ne ajută", a adăugat Dragnea.

Conducerea ALDE a decis duminică în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

"Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.

Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.