Deputatul PSD Ana Birchall a venit, miercuri dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde a declarat că a fost citată ca martor în dosarul în care fostul prim-ministru Victor Ponta şi deputatul Sebastian Ghiţă sunt urmăriţi penal în legătură cu vizita ex-premierului britanic Tony Blair.

Ana Birchall a ajuns în jurul orei 9.30, iar la intrarea în sediul DNA Ploieşti a spus că a fost citată în calitate de martor, fără a da mai multe detalii.

Victor Ponta afirma, în luna septembrie, într-o postare pe Facebook, că invitarea fostului prim-ministru britanic Tony Blair a fost o iniţiativă a deputatei Anei Birchall care, la acea vreme, era secretar internaţional al PSD, tot ea ocupându-se şi de donaţiile pentru o fundaţie caritabilă pe care Blair le-a agreat în locul onorariului său.

Într-o postare intitulată ”Adevărul despre «scandalul Blair»”, Victor Ponta oferea o serie de detalii legate de invitarea lui Tony Blair în România.

”Această acţiune a fost făcută la iniţiativa doamnei Ana Birchall, pe atunci secretar internaţional al PSD (devenită ulterior deputat PSD de Vaslui după alegerile din decembrie 2012). Doamna Birchall a contactat biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne, iar invitaţia a fost transmisă printr-o fundaţie din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptaţi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu ambasada Marii Britanii, cât şi cu PSD)”, scria Victor Ponta.

În ce priveşte onorariul lui Blair, Ponta preciza că britanicul nu a cerut un onorariu încurajându-i, în schimb, pe cei care au organizat vizita în România să facă donaţii în contul unei fundaţii caritabile indicate de el.

La rândul său, deputatul Ana Birchall preciza, tot într-o postare pe Facebook, că implicarea ei în vizita lui Tony Blair nu a vizat finanţarea costurilor, ci doar aspecte legate de protocol şi de agenda vizitei, precizarea ei survenind după ce Victor Ponta a afirmat că aducerea în România a fostului premier britanic a fost iniţiată de către Birchall.