Liderul protestatarilor unionişti, George Simion a declarat, duminică, după discuţiile cu vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, că principalele solicitări au vizat înfiinţarea unui Oficiu pentru Republica Moldova, în subordinea premierului, şi a unei funcţii de vicepreşedinte al partidului pe problema unirii, dar şi ca Basarabia să fie inclusă în manifestările de aniversare a Marii Uniri, din 2018.

George Simion, liderul unioniştilor a afirmat după întâlnirea cu Ecaterina Andronescu că în zilele următoare vor avea o discuţie şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre solicitările protestatarilor.

 El a arătat că s-a ajuns la un consens cu cei de la PSD privind înfiinţarea unuei instituţii care să gestioneze subiectul Republicii Moldova.Noi ne dorim foarte mult ca această structură să fie în subordinea primului-ministru, să fie un Oficiu pentru Republica Moldova”, a spus Simion, precizând că au propus de asemenea ca PSD să aibă un vicepreşedintele care să se ocupe strict de problema unirii cu Republica Moldova.

”Ne dorim, de asemenea, ca orice referire la momentul Marii Uniri să cuprindă şi Basarabia”, a mai spus George Simion.

El a afirmat că aşteaptă şi o confirmare privind o discuţie cu cei de la PNL, singurul partid cu care protestatarii spun că nu au avut un limbaj comun şi nu au stabilit când şi dacă se vor vedea, dar şi dacă îşi asumă propunerile lor.

”Până atunci o să rămânem în Piaţa Universităţii”, a precizat Simion, arătând că până în prezent sunt mulţumiţi de reacţia partidelor politice.

”Ne-am dori foarte mult să găsească consensul, şi să se întâlnească toate partidele la aceeaşi masă, pentru a găsi o strategie comună privind Republica Moldova” a declarat Simion.

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a afirmat că a avut o discuţie deschisă, "în limba română", cu delegaţia de unionişti din Republica Moldova.

Andronescu a menţionat că PSD este deschis la propunerea privind o declaraţie a Parlamentului, în privinţa unirii României cu Republica Moldova. ”Am vorbit cu domnul preşedinte Dragnea să includem acest lucru şi în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a mai menţionat Ecaterina Andronescu.

Ea a subliniat că sunt ”foarte multe posibilităţi de a deschide aceste relaţii de colaborare, în sensul în care să lucreze pentru a contribui la aspiraţiile pe care moldovenii le au”.

”Solicitările acestora, ca Basarabia să fie inclusă în sărbătoarea unirii mari, sunt legitime, şi este o greşeală că acestea nu au fost cuprinse încă în programul de acţiuni. Va trebui să corectăm acest lucru”, a mai spus senatoarea PSD. 

Unioniştii s-au întâlnitpână acum cu PMP şi cu ALDE, ei având programate şi întâlniri cu USR şi cu PRU.