Deputaţii PSD vor să convoace conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară la audieri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, ca urmare a stabilirii de către ASF a tarifelor maximale pentru poliţele RCA.

”Partidul Social Democrat va convoca pentru audieri luni, 24 octombrie 2016, ora 16.00, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule. Acest raport, care a fost deja contestat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România, stabileşte tarife maximale pentru poliţele RCA, aruncând povara asupra persoanele fizice deţinătoare de vehicule mici”, transmite biroul de presă al PSD.

Social-democraţii avertizează că firmele de asigurări din străinătate au preluat controlul asupra celor autohtone, consecinţa fiind discriminarea transportatorilor români în raport cu concurenţii lor de pe piaţă.

”În acest sens, Liviu Dragnea a cerut ca membrii conducerii ASF să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului şi să găsească soluţii legislative clare şi nediscriminatorii, care să răspundă aşteptărilor întemeiate ale oamenilor”, mai transmite PSD.

Limita de despăgubire în cazul vătămărilor corporale şi decese, acordate prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), va creşte cu 21,4%, de la 5 la 6,07 milioane euro, şi cu 22% în cazul pagubelor materiale, până la 1,22 milioane euro, începând de la 1 ianuarie 2017, potrivit unui proiect de normă publicat miercuri de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Proiectul reprezintă legislaţia secundarâ, prin care autoritatea va pune în aplicare Ordonanţa de Urgenţă (OUG) a Guvernului, care a introdus, printre alte măsuri, îngheţarea tarifelor RCA pe o perioadă de şase luni. 

”Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente produse începând cu anul 2017, la un nivel de 6,07 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României”, se arată în proiect.

În plus, ASF poate interveni pentru limitarea comisioanelor brokerilor de asigurări. 

”În scopul protejării asiguraţilor sau prejudiciaţilor, ASF poate interveni, pe baza propriei analize, asupra limitării comisionului de intermediere”, se arată în proiect.

Luni, ASF a stabilit preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România. Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.

Guvernul a dat dreptul ASF, prin OUG, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor. 

Măsura, permisă în cazuri excepţionale de Comisia Europeană, este fără precedent după intrarea României în Uniunea Europeană. În cadrul proiectului de normă, principalele noutăţi le reprezintă ridicarea plafonului maximal de acordare a despăgubirilor, atât în cazul vătămărilor corporale, cât şi în cazul pagubelor materiale.