Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scrie pe Facebook că îl invită pe premierul Dacian Cioloş la ”un exerciţiu de transparenţă” şi îl întreabă în urma căror evaluări s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi dacă Guvernul a fost cu adevărat interesat de opera lui Constantin Brâncuşi sau a fost o campanie electorală mascată.

Liviu Dragnea afirmă pe pagina sa de Facebook că mandatul Comisiei de negociere pentru opera lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” în guvernarea Ponta a fost de 5 milioane de euro, iar actualul Guvern a majorat suma la 11 milioane de euro.

”«Cuminţenia Pământului» nu poate fi scoasă din România; Mandatul Comisiei de negociere a fost pentru 5 milioane euro în Guvernarea PSD; Guvernul Cioloş majorează suma la 11 milioane euro”, a scris preşedintele PSD.

Dragnea spune că îl inivită pe premierul Dacian Cioloş ”la un exerciţiu de transparenţă”.

”Îl invit pe premier la un simplu exerciţiu de transparenţă: în urma căror evaluări s-a ajuns la această sumă? Chiar a fost interesat acest Guvern de opera lui Constantin Brâncuşi sau am asistat la o campanie electorală mascată? Sau sunt şi alte interese oculte?”, scrie liderul PSD.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat într-un interviu acordat miercuri agenţiei de presă News.ro că soluţia găsită de statul român pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” este cea mai bună variantă la care a ajuns Guvernul, dar şi că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au agreat noul termen pentru plata celor 11 milioane de euro - finalul lunii noiembrie.

Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi expusă într-un muzeu din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

În cadrul campaniei naţionale „Brâncuşi e al meu” s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectaţi în ultimele două luni şi jumătate.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro pentru aceasta, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii.

viewscnt