Victor Ponta a afirmat că bacalaureatul nu mai trebuie să fie "un instrument de terorizare al elevilor şi al părinţilor", prim-ministrul precizând,  că examenul dat de către absolvenţii de liceu nu trebuie organizat astfel încât să reflecte că "suntem o ţară de nepregătiţi". Potrivit premierului, descinderile poliţiştilor în şcoli sunt "manifestări ce ţin de regimul Morar-Macovei".

"Frauda trebuie pedepsită cu maximă asprime, însă nu trebuie pentru un caz să arunci anatema asupra tuturor elevilor şi părinţilor. Majoritatea învaţă şi nu e corect să-i blamezi în ansamblu. Bac-ul nu mai trebuie să fie un instrument de terorizare a elevilor şi părinţilor, a dovedirii că suntem o ţară de oameni răi şi nepregătiţi", a declarat Victor Ponta, la finalul Biroului Permanent al PSD.

Liderul PSD a condamnat şi descinderea poliţiştilor în şcoli, catalogând respectivele acţiuni drept o manifestare ce ţine de regimurile totalitare.

"Susţin în totalizate acţinuilo organelor statului în aplicarea legii, însă forţa statului trebuie folosită în special împotriva infractorilor. Zeci, sute de poliţişti care dau năvală în şcoli... nu e un stat democratic, un stat european. Sunt manifestări care amintesc de regimul Morar-Macovei în care 20 de milioane de români sunt infractori", a adăugat Ponta.