Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 8.364 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu peste 1.000 în plus faţă de situaţia din urmă cu o săptămână.

Dintre cei 8.364 alegători care au cerut înscrierea, 6.205 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 2.159  pentru votul în secţiile de votare.

Cererile de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă au fost depuse în 40 de ţări, iar cele cu opţiunea pentru votul în secţiile de votare au fost depuse în 33 de ţări. 

Pentru votul prin corespondenţă, printre oraşele unde s-au înregistrat cele mai multe cereri se numără Berlin (34), Bilbao (40), Torino (45), Munchen (51), Paris (53), Lleida (57), Viena (69), Madrid (74), Bologna (76), Barcelona (83) şi Londra (117). În total, cereri au venit din 2.051 de localităţi.

Amenajarea la cerere a unei secţii, pe lângă cele din ambasade, consulate şi filialele Institutului Cultural Român, este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate. Mai mult, printr-o OUG emisă de Guvern la finalul lunii august, vor putea fi organizate secţii şi la propunerea MAE, acolo unde sunt identificate comunităţi mari de români.

AEP transmite că singura localitate din străinătate unde a fost atins pragul minim de 100 de alegători înscrişi în Registrul electoral necesar pentru organizarea unei noi secţii de votare este Soroca, din Republica Moldova, în care s-au înscris înregistrat 115 cetăţeni români cu drept de vot. În aceeaşi ţară, foarte aproape de îndeplinirea acestei condiţii legale este localitatea Căuşeni, unde s-au înscris în Registrul electoral 95 de alegători.  

”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea.