Premierul Dacian Cioloş merge joi în Republica Moldova, unde se va întâlni cu omologul său, Pavel Filip, şi cu preşedintele Nicolae Timofti, din delegaţia guvernamentală făcând parte alţi şase miniştri, printre care vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Vizita de joi a premierului în Republica Moldova este prima pe care o face de la preluarea mandatului. Cioloş va fi însoţit de Vasile Dîncu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, şi Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

La Chişinău, premierul va avea întrevederi cu omologul din Republica Moldova, Pavel Filip, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe lângă întrevederea în plenul celor două delegaţii, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri bilaterale ale miniştrilor români cu omologi şi cu alţi oficiali din Republica Moldova, informează Guvernul.

Cioloş se va întâlni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova, cu autorităţi locale reprezentate în Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) şi cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice de opoziţie parlamentare şi neparlamentare de la Chişinău. El va merge şi la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău pentru a depune o coroană de flori.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş va merge la grădiniţa din satul Selemet, raionul Cimişlia, inclusă în programul de reabilitare şi dotare a grădinţelor din Republica Moldova cu asistenţă tehnică şi financiară din partea Guvernului României.

"Vizita la Chişinău a delegaţiei române condusă de premierul Dacian Cioloş are loc în contextul eliberării primei tranşe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, astăzi, 24 august. Deblocarea acestei prime tranşe a fost aprobată de Guvern în şedinţa de guvern din 3 august a.c., ca urmare a constatării rezultatelor în realizarea măsurilor asumate în acest scop de Republica Moldova", informează Guvernul.

Cioloş spune, cu ocazia acestei vizite, că România este şi va rămâne un "susţinător neobosit" al perspectivei europene a Republicii Moldova, iar măsurile adoptate la Chişinău în ultimele luni, economice şi instituţionale, "sunt un răspuns firesc la aşteptările cetăţenilor, elemente necesare stabilităţii şi consolidării încrederii în instituţiile statului".