Marea Britanie nu va mai prelua preşedinţia Consiliului de miniştri al Uniunii Europene, a anunţat, miercuri, ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Conducerea Consiliului este exercitată prin rotaţie, timp de şase luni, de toate statele membre UE, iar Marii Britanii îi venea rândul în a doua jumătate a anului 2017.

Publicaţia germană informează că premierul Theresa May a trimis către UE o scrisoare în care anunţă că Marea Britanie renunţă să exercite preşedinţia Consiliului. Un purtător de cuvânt al Cabinetului de la Londra a confirmat această informaţie, explicând că echipa guvernamentală este extrem de ocupată cu negocierile privind ieşirea Regatului Unit din UE".

Conducerea Consiliului de miniştri UE este exercitată în a doua jumătate a anului 2016 de Slovacia, care va fi urmată de Malta. Marii Britanii îi venea rândul în a doua jumătate a anului 2017. Prin eliminarea din programare a Marii Britanii, statelor care veneau după ea, respectiv Estonia, Bulgaria, Austria şi România, le va veni rândul mai repede. 

România era iniţial programată în perioada iulie - decembrie 2019. Prin retragerea Angliei, României îi va veni rândul în perioada ianuarie - iunie 2019.