Din cele 26 de comisii ale Camerei Deputaţilor, 24 au cerut să muncească în timpul vacanţei parlamentare din iulie şi august pentru a rezolva restanţe, iar şefii acestora vor putea beneficia, pentru prima dată în ultimii doi ani, de când măsura a fost interzisă, de maşini pentru transportul la diverse "acţiuni neprogramate".

În ultimii doi ani, din raţiuni financiare, utilizarea maşinilor din parcul auto al Camerei Deputaţilor a fost interzisă pe perioada vacanţei parlamentare din iulie şi august, la propunerea preşedintelui de atunci al forului, Valeriu Zgonea. Astfel, deputaţii care doreau să vină la Parlament pentru diverse acţiuni puteau folosi doar o sumă forfetară fixă pentru a-şi asigura transportul.

În şedinţa de luni, 27 iunie, Camera Deputaţilor şi-a stabilit programul de lucru pentru perioada vacanţei, 22 din cele 26 de comisii solicitând aprobarea pentru a lucra în timpul verii. Potrivit unei hotărâri adoptate de Biroul Permanent al forului, "preşedinţii comisiilor pot solicita Preşedintelui Camerei Deputaţilor, motivat, utilizarea autoturismelor repartizate comisiilor în vederea participării, în perioada vacanţei parlamentare, la acţiuni neprogramate".

Măsura a fost adoptată de conducerea Camerei fără dezbateri. "Aşa cum au solicitat colegii noştri, în perioada vacanţei parlamentare, preşedinţii, liderii de grup şi membrii Biroului permanent, la acţiunile pe care aceştia le desfăşoară, să poată beneficia de maşină cu aprobarea membrului Biroului permanent cu informarea ulterioară a Biroului. (...) Dacă sunt observaţii? Nu sunt. Aprobat", a spus preşedintele Camerei, Florin Iordache, potrivit stenogramei şedinţei.

Singurele comisii care nu au cerut să lucreze pe timpul vacanţei sunt comisia pentru drepturile omului, comisia pentru egalitate de şanse, comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi comisia pentru statut.

Deputaţii au motivat necesitatea de a lucra în iulie şi august prin prisma volumului mare de proiecte rămase nediscutate în timpul sesiunii ordinare.

De exemplu, Comisia pentru sănătate a solicitat să lucreze 8 zile în timpul vacanţei pentru a dezbate două proiecte: cel privind reproducerea umană şi cel privind exercitarea profesiei de fizioterapeut.

Tot 8 zile - maximul regulamentar - au solicitat şi deputaţii din Comisia pentru muncă, însă ei îşi propun să dezbată nu mai puţin de 24 de proiecte.

Comisia pentru tehnologia informaţiei şi-a propus ca în timpul vacanţei parlamentare să studieze raportul de activitate al ANCOM pe 2015, raport întârziat de mai multe ori în această sesiune parlamentară, în condiţiile în care abia în mai 2016 deputaţii şi senatorii au reuşit să aprobe raportul ANCOM pe 2010.

Comisia pentru exercitarea controlului asupra SRI nu a venit cu detalii - aşa cum prevede regulamentul - şi a anunţat doar că doreşte să lucreze 8 zile în iulie şi august, fără a prezenta şi o ordine de zi.

Şi Comisia care analizează petiţiile trimise de români vrea să lucreze 8 zile pentru a studia dosare. Acelaşi program l-a solicitat şi comisia UNESCO.