Daniel Savu, unul dintre candidaţii la postul de primar al Ploieştiului, se poate lăuda cu un trecut, mai mult decât, controversat.  Fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii Prahova, în perioada în care contrabanda cu produse petroliere era în floare, Daniel Savu a intrat în politică.  A profitat de avantajele partidului pentru a vinde cel mai important complex comercial din Ploieşti, în condiţii suspecte.

Acum, sprijinit de unul dintre cei mai controversaţi afacerişti de Ploieşti, Sebastian Ghiţă, se visează, pentru a doua oară, primarul Ploieştiului. Vă oferim astăzi partea a doua a poveştii candidatului independent (şi nu prea) la Primăria Ploieşti

 

Adus în politică de un politician dubios

Surse bine informate, expresie foarte dragă  lui Daniel Savu, ne-au povestit că acesta a fost propulsat în viaţa politică de către Ioan Honcescu, şeful Corpului de control al premierului Nicolae Văcăroiu şi vicepreşedintele Comisiei de abuzuri a Senatului în mandatul 2000-2004. Înainte de alegerile parlamentare din 2004, Honcescu a fost acuzat de Coaliţia pentru un Parlament Curat că a fost implicat în mai multe afaceri păguboase pentru statul român. Astfel, în timp ce Honcescu era membru în Consiliul de Administraţie la Petromin şi încasa zeci de milioane de lei lunar în această calitate, compania avea pierderi de zeci de milioane de dolari pe zi! Acesta s-a aflat, de asemenea, într-un evident conflict de interese în perioada 1995-1996, când era în acelaşi timp şeful Corpului de control al primului ministru şi acţionar important la Fabrica de bere din Timişoara, situaţie care i-a adus mari câştiguri financiare.

Stenogramele bucuclaşe

Ascensiunea politică a lui Daniel Savu se leagă şi de numele lui Şerban Mihăilescu, cunoscut mai bine ca Miki Şpagă, care în 2004 l-a sprijinit să ajungă preşedinte executiv al PSD Ploieşti, aşa cum reiese din celebrele “stenograme”.

Redăm doar un scurt fragment în care personajul Savu este destul de bine conturat:

“Şerban Mihăilescu: îi mulţumesc că îi e indiferent lui Dorina. E bine dacă-i e indiferent. După o discuţie foarte lungă, de data aceasta, a venit absolut toată conducerea. Au fost trei candidaţi. Şase. Primii trei au fost... Aştia au un mare avantaj, pentru că sunt mai tineri, toţi trei care au fost ultima dată, potrivit indicaţiilor. A fost o doamnă... şi băiatul ăsta acuma răspunde integral. El rămâne angajat la Muşetescu fără post, deci aproape fudul de muncă, cu toată logistica şi poate să facă judeţul. Ştiţi că noi acolo avem o problemă de sănătate cu preşedintele. Oricum, nu va fi nici o schimbare la nivel de preşedinte, pentru că asta e. Dar ca forţă este... noi nu am ştiut de el până acuma, dar s-a prezentat foarte bine cu municipiul Ploieşti, a venit foarte în formă cu tot ce trebuie făcut. Vedeţi că este un om tânăr şi un om apt de muncă, mai ales ca i s-a desfiinţat postul, deci este liber pentru această activitate.

Adrian Năstase: Acuma sigur că el poate să fie susţinut de unii sau de alţii, dar dacă este un om inteligent, el va sta pe picioarele lui.

Ş.M.: Da, sigur.

A.N.: Sigur că nimeni nu ajunge să fie preşedinte executiv fără să fie susţinut de cineva.

Ş.M.:Preşedintele de la muncipiu.

A.N.: Da. Dacă s-au pus de acord. în orice caz, este o diferenţă mare între prima opţiune şi ultima, ca să spun aşa. Sigur că fiecare ar dori să fie altcineva. Trebuie să aducem o echipă mai tânără, care să înceapă să pregătească acolo leadership-ul local şi e foarte bine, dar acolo existând totuşi o reţea puternică de succes, dar cu foarte multe vulnerabilităţi şi ea, la fel ca şi în alte părti şi atunci este important să aducem... Sigur că băiatul ăsta, dacă a venit de la APAPS, bănuiesc că are şi el nişte chestiuni din trecut, că nu cred că era un sfânt pe zona asta. în afară de Muşetescu, nu cred că există sfinţi la APAPS”.

 

Conflict cu sindicaliştii prahoveni

Social democratul Daniel Savu a intrat în conflict şi cu sindicaliştii prahoveni. Înainte de a prelua mandatul de senator rămas vacant după decesul regretatului Antonie Iorgovan, Savu a fost atacat vehement de conducerea filialei judeţene a CNSLR Frăţia. “Daniel Savu s-a transformat, dintr-un reprezentant al cetăţenilor, al celor care cred în politica social-democrată, într-un avocat al diferitelor firme private. În Consiliul Local, în loc să apere şi să militeze pentru cetăţeni, el nu face altceva decât să susţină majorări de tarife, scumpiri la facturile de utilităţi. Savu ar putea ocupa un loc de senator, după moartea domnului Iorgovan. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva şi chiar i-am trimis lui Mircea Geoană o scrisoare prin care i-am cerut să nu-l valideze pentru postul de parlamentar”, declara prin luna noiembrie 2007 Gheorghe Neaga. El era nemulţumit că la o întâlnire a PSD  Savu a întrebat “cine ne-a dat voie să intrăm în sală, ne-a adus în minte atitudinea sa mai veche faţă de sindicate” şi pentru că acesta ar fi solicitat distanţarea partidului de liderii sindicali, de organizaţiile sindicale în general.

 

Averi din pariuri şi moşteniri

Savu mai este şi un împătimit al pariurilor sportive, câştigurile astfel obţinute fiind folosite, alături de moştenirile primite, ca o justificare a averii sale deloc modeste. Astfel, potrivit declaraţiei sale de avere postate pe site-ul Senatului României , Daniel Savu este proprietarul a 4088 mp de vie, 4175 mp de teren intravilan şi deţine o vilă de 144 mp în Ploieşti, un autoturism Kya Yenga achiziţionat în 2011, dar şi obiecte de artă în valoare de jumătate de milliard de lei vechi.

Senatorul Savu nu este cocoşul în casă, cel puţin din punct de vedere financiar. Soţia sa, angajată la Conpet SA (societate de stat cunoscută drept un fief al PNL) realizează venituri mai mari, decât cele ale senatorului.

Oricum, candidatul independent este cunoscut drept un mare “crai” ( că doar nu o fi Călin Popescu Tăriceanu singurul iubitor de femei din Senatul României). Daniel Savu se laudă cu patru copii, născuţi din mai multe căsătorii.

 

Mai colaborează cu SRI?

Faptul că Daniel Savu încă mai are legături cu SRI este întârit de o declaraţie făcută de acesta în 2007 la un post local de televiziune.  El a spus senin şi foarte horărât că regretă faptul că a plecat din SRI şi că dorinţa sa cea mai mare este “să ajungă şef al SRI la nivel naţional, bineînţeles, după ce va fi preşedinte al PSD Prahova”.

În 2015, Daniel Savu a visat la diverse funcţii de conducere în PSD. Din păcate pentru ambiţiile senatorului Antenelor, nu a reuşit să câştige niciunul dintre scrutinele interne din partid. A ratat pe rând preşedinţia PSD Ploieşti, pe cea a PSD Prahova, pe cea a PSD la nivel naţional şi desemnarea drept candidat al PSD la Primăria Ploieşti.

Invins de patru ori în doar câteva luni, Savu a preferat să abandoneze partidul care l-a consacrat şi l-a făcut senator şi vedetă TV pentru a accepta o candidatură independent, finanţată de veşnicul său prieten Sebastian Ghiţă. (De altfel, cei doi sunt aproximativ vecini, deputatul Ghiţă locuind la doar trei străzi distanţă de senatorul Savu)