Fostul lider PSD Adrian Năstase spune că retragerea sprijinului politic pentru Valeriu Zgonea implică şi decizia de a renunţa la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, acest act fiind o chestiune de demnitate şi nu de regulament. Năstase susţine că intervenţia ambasadorului SUA, Hans Klemm, în această chestiune este ”un amestec brutal în viaţa politică românească”.

”Renunţarea la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ar trebui să fie pentru Valeriu Zgonea o chestiune de demnitate şi nu de regulament. Retragerea sprijinului politic din partea colegilor implică o astfel de decizie. Chiar dacă ar exista şi argumente contrare. Dar «valorile si principiile» proprii, despre care vorbea Zgonea, trebuie examinate într-un context mai larg, al bătăliei politice, al unei condamnări legate de campania politică a întregului partid - din care făcea parte şi Zgonea, ceea ce l-a transformat şi pe el în «complice», chiar dacă a «plătit» doar Dragnea. Fariseismul în numele «valorilor şi principiilor» funcţionează doar pentru marile puteri”, scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Fostul premier susţine, totodată, că intervenţia ambasadorului SUA, Hans Klemm, în această chestiune este ”un amestec brutal în viaţa politică românească”.

”Intervenţia ambasadorului american în susţinerea sa (intâlnirea ce a avut loc după anunţarea retragerii sprijinului politic, mesajul transmis, conferinţa de presă – neobişnuită pentru acest tip de intâlnire) reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească. Ea aduce aminte de felul în care a acţionat, intr-o anumită perioadă, Andrei Vâshinschi în relaţia cu autorităţile româneşti. Iar lui Vali Zgonea nu-i face niciun bine. Acesta tip de susţinere îl va îndepărta şi mai mult de colegii săi şi-l va ostraciza. După un timp, va înţelege şi el că americanii, în politica externă, nu au «foşti» prieteni ci doar persoane care le pot promova interesele la un moment dat. Traian Băsescu este un bun exemplu”, scrie Năstase. 

El publică, ”şi pentru Valeriu Zgonea”, discursul său din 2006, din Camera Deputaţilor, după ”noaptea cuţitelor lungi” de la Hotel Confort, atunci cănd in urma retragerii sprijinului politic, din partea PSD condus de Mircea Geoană, el şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, diplomatul american felicitându-l pe Zgonea pentru modul cum a condus forul legislativ pentru adoptarea unor legi, dar atrăgând atenţia asupra pericolului unor modificări legislative, cum ar fi cele vizând ANI.

Întrebat dacă se află aici pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Zgonea, în condiţiile în care PSD vrea să îl schimbe din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Klemm a spus: ”Sunt aici pentru că domnul Zgonea este preşedintele Camerei Deputaţilor. Înţeleg că în situaţia lui nu s-a decis şi cât este aici sper să lucrez îndeaproape cu el”.

Întâlnirea ambasadorului SUA cu Valeriu Zgonea a avut loc la Camera Deputaţilor. Întrevederea nu a fost anunţată, însă la finalul acesteia Klemm şi Zgonea au făcut declaraţii.