Campania electorala a început de vineri, 6 mai, iar candidaţii au început să îşi prezinte diversele propuneri pentru Ploieşti, mai mult, sau mai puţin fanteziste. Social democraţii au conceput un program electoral complex, realizat, în special, în urma întâlnirilor cu cetăţenii avute de Cristian Mihai Ganea, în cartierele din Ploieşti.

 

Domnule Ganea, cu ce vine nou programul politic prezentat de PSD ploieştenilor?

În primul rând, programul de guvernare locală, cum îmi place mie să spun, a fost realizat pe baza discuţiilor cu ploieştenii. Multe dintre punctele din programul PSD sunt dorinţele cetăţenilor. PSD Ploieşti are propuneri concreze pentru cetăţeni şi nu venim cu “gogoşi” electorale, nerealizabile.

Concret. Ce propune PSD în domeniul infrastructurii?

Era foarte simplu să scriem o mulţime de idei din care să nu realizăm mare lucru. Ce propunem este perfect realizabil si deja incheiem un parteneriat in acest sens cu Consiliul Judetean Prahova. Pentru infrastructură PSD Ploieşti propune :

  • Amenajarea tuturor intrărilor în municipiul Ploieşti ;
  • Lărgirea la patru benzi de circulaţie a zonei de ieşire/intrare în Ploieşti de la Podul Înalt;
  • Lărgirea la patru benzi de circulaţie a podului peste calea ferată spre DN72;
  • Refacerea Podului de Lemn;
  • Modernizarea cartierelor Mitică Apostol, Pictor Rosenthal, Ghighiului, Dorobantul ;
  • Finalizarea introducerii utilităţilor (apă, gaze, canalizare) pe toate străzile oraşului.

Care sunt propunerile dvs şi ale PSD Ploieşti în domeniul economic?

În primul rând dorim să reuşim să realizăm celebra zonă metropolitană a Ploieştiului, de care se tot vorbeşte de vreo 20 de ani. Vrem să colaborăm cu unităţile administrativ-teritoriale limitrofe, în vederea dezvoltării unor programe de dezvoltare comune în domeniul infrastructurii şi transportului urban şi interurban. Brasovul este un excelent exemplu in acest sens.

Apoi, ne-am propus să continuăm atragerea fondurilor europene. Sunt bani pe care am dori să îi investim în domeniul reabilitărilor clădirilor, înlocuirii mijloacelor de transport, dezvoltării urbane, dezvoltării educaţionale. La acest moment avem experienta necesara atragerii fondurilor europene. Sa nu uitam ca in acest mandat am reusit implementarea unor proiecte care au facut Ploiestiul mai bogat cu 300 milioane de lei.

Ne-am mai propus să menţinem nivelul actual al taxelor şi impozitelor locale şi creşterea bugetului municipalităţii prin mijloace complementare, dar şi modernizarea comerţului în pieţele din Ploieşti.

 

În domeniul social şi în cel al transporturilor ce le propuneţi ploieştenilor?

Acordarea de terenuri, gratuit, pentru tinerii căsătoriţi, în vederea construirii de locuinţe, finalizarea blocului de locuinţe sociale de pe str. Libertăţii, menţinerea transportului gratuit pentru persoanele vârstnice sunt o parte dintre propunerile PSD. De asemenea dorim rezolvarea problemei foştilor chiriaşi din casele naţionalizate prin acordarea de locuinţe sociale.

În ceea ce priveşte transportul, ne-am gândit să încercăm înlocuirea tuturor mijloacelor de transport ale TCE cu autobuze, tramvaie şi troleibuze noi, cu ajutorul  fondurilor europene, dar şi modernizarea sistemului de semaforizare in municipiu. Deja este identificata o axa accesibila pe fonduri europene pentru achizitia de mijloace de transport ecologice. Am inceput sa lucram la ea.

 

V-aţi gândit şi la viaţa culturală a oraşului?

Bineînţeles. Prin iniţiativa celor doi directori tineri de la Teatrul Toma Caragiu şi Filarmonica Paul Constantinescu, Ploieştiul a început să aibă o viaţă cultural activă. De aceea, ne-am propus să continuăm organizarea Festivalului de Teatru şi a Ploieşti Summer Jazz, manifestari deja consacrate in municipiu si devenite, de curand, cu caracter international. Vrem să organizăm şi un Festival de film la Ploiesti, avand in acest sens sprijinul unor personalitati din lumea cinematografiei.

Parcul Municipal Vest, cea mai noua investitie a Ploiestiului are o scena in aer liber si va găzdui concerte şi diverse spectacole, şi ne mai dorim reorganizarea celebrului Festival MotorRock, fie în Parcul Stere, fie în Parcul Municipal Vest.

 

Unul dintre domeniile cu probleme pentru Ploieşti îl reprezintă sănătatea. Ce propuneri aveţi în acest domeniu?

Ne dorim modernizarea celor două spitale aflate în administrarea Primăriei Ploieşti: Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Municipal. Deja la Spitalul de Pediatrie s-au facut pasi importanti in acest sens, iar la Spitalul Municipal dorim sa finalizam investitia in noile echipamente de la sectia oncologie, in asa fel incat ploiestenii sa gaseasca pe plan local serviciile medicale de care au atat de multa nevoie in acest domeniu.

Apoi, ne-am propus să atragem medici tineri prin oferirea unor avantaje salariale si a altor pachete atractive pentru stabilitatea lor profesionala in urbea noastra. Spre exemplu, ne dorim să construim locuinţe pentru medicii care vin să lucreze în spitalele publice din Ploieşti

De asemenea, PSD Ploieşti doreşte să asigure servicii medicale subvenţionate pentru persoanele vârstnice (analize medicale, transport la medic, etc,)

 

Dar în domeniul Educaţiei?

Vrem sa asiguram gratuitate pentru toţi elevii pe mijloacele de transport în comun din Ploieşti. Acest deziderat este unul mai vechi si vrem sa il implementam incepand cu noul an scolar 2016-2017. Dorim astfel să facilităm accesul copiilor spre şcoală, mai ales că sunt părinţi care suportă cu greu costul unui abonament, chiar şi redus. Toţi copiii din România ar trebui să aibă transport gratuit până la şcoală, aşa cum se întâmplă în multe state occidentale.

Vrem să premiem anual elevii cu rezultate deosebite la învăţătură (olimpiade şcolare, Bacalaureat, Evaluare Naţională), acestia fiind viitorul orasului, pepiniera specialistilor de care Ploiestiul are atat de mare nevoie. Ploieştiul are nevoie şi de creşe şi grădiniţe noi şi de modernizarea celor existente.

Apoi ne mai dorim să modernizăm infrastructura şcolară din toate unităţile de învăţământ din Ploieşti, dar şi să angajăm paznici pentru toate şcolile şi grădiniţele din Ploieşti. Stiu că, acum, salariul acestora este suportat din banii părinţilor, ceea ce nu prea este în regulă.

O altă propunere o reprezintă asigurarea internetului gratuit în toate unităţile şcolare din oraş. Este un proiect deja demarat, a carei implementare dorim sa o finalizam pana la sfarsitul acestui an.

 

Ce facem cu sportul? România are rezultate din ce în ce mai slabe în sport. Ce le propuneţi ploieştenilor în acest domeniu?

Începem cu fotbalul, sportul cel mai iubit de către ploieşteni, şi nu numai. Ne dorim relansarea mărcii municipale PETROLUL PLOIEŞTI cat şi organizarea în cadrul CSM Ploieşti a unui Centru Municipal de Fotbal pentru tinerele talente ploieştene. Nu vrem sa mai amestecam politica cu fotbalul. Este clar că din bani publici nu se poate susţine o echipă de fotbal la nivel inalt. Insă implicarea primăriei se poate face prin atragerea unor sponsori serioşi, care să investească imaginea lor alături de marca municipală Petrolul. Este un deziderat a zeci de mii de ploieşteni care iubesc această echipă şi au suferit pentru ea. Vrem un fotbal curat, un club transparent şi implicarea în tot acest fenomen a suporterilor echipei.  Cât despre centrul de copii şi juniori CSM Ploiesti, el este o necesitate pentru identificarea şi cresterea tinerelor talente ploieştene şi pentru lansarea lor pe orbita performanţei. Iar finalmente, aceştia vor putea să joace pentru echipa fanion a Ploiestiului: Petrolul !

Apoi discutăm despre construirea unui nou bazin de înot, modern, la standarde înalte, dar şi despre construirea unui stadion de atletism. În prezent, atleţii ploieşteni nu prea au unde să se antreneze si fac naveta la Bucuresti. Construirea noului stadion Ilie Oană din Ploieşti a cam lăsat celelalte sporturi într-o situaţie neplăcută. Nu trebuie să uităm că vechiul stadion avea o pistă de atletism foarte bună, care a dispărut.

Vrem să construim baze sportive noi şi să le modernizăm pe cele existente, pentru dezvoltarea sportului de masă şi a sportului juvenil. Ne-am mai propus să organizăm la Ploieşti competiţii sportive naţionale şi internaţionale (înot, baschet, handbal, gimnastică, tenis).

Un alt punct în programul nostru îl reprezintă atragerea copiilor spre sportul de masă; organizarea de preselecţii în şcolile şi grădiniţele din Ploieşti pentru descoperirea copiilor talentaţi. Sportul trebuie sa fie un element prezent in educaţia copiilor noştri. Prin sport se clădesc si se modelează caractere, iar asta este foarte important. In acest scop intenţionam să infiinţăm la Ploieşti un liceu cu profil sportiv. Va fi o pepinieră de talente în sport, dar şi un loc în care să se continue educaţia sportivilor, educaţie fără de care nu se pot obţine rezultate.