Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a fost audiat, vineri dimineaţă, timp de o oră, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, alături de omul de afaceri Costel Căşuneanu.

"Am dat declaraţie", a spus fostul preşedinte la ieşirea din sediul Parchetului, după ce a fost audiat aproximativ o oră de către procurori.

Traian Băsescu a refuzat să facă alte precizări. Avocaţii săi au spus, la rândul lor, că fostul preşedinte "a dat o declaraţie pentru acest moment procesual" şi au susţinut că ar încălca legea dacă ar spune mai multe despre dosar.

Potrivit unor surse judiciare, Traian Băsescu a fost citat, vineri, la Parchetul instanţei supreme, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul de spălare de bani privind un teren din cartierul Primăverii din Capitală pe care l-ar fi obţinut când era primar al Capitalei şi i l-ar fi vândut omului de afaceri Costel Căşuneanu.

Dosarul a fost, în urmă cu mai mulţi ani, în ancheta procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), dar ulterior, după cercetări, a fost închis, potrivit aceloraşi surse.

În urma unor informaţii venite de la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, dosarul a fost redeschis, în 13 aprilie 2016, fiind vizaţi atât Traian Băsescu, cât şi Costel Căşuneanu, context în care au fost audiate numeroase persoane.

"În urmă cu aproximativ doi ani, ONPCSB a remis un raport PICCJ pe baza căruia procurorii au stabilit că poate fi redeschisă urmărirea penală în acest caz, pe numele celor doi", au precizat sursele citate.

Fostul preşedinte este vizat în acest dosar şi de o faptă de spălare de bani în ceea ce priveşte modalitatea de achiziţionare a unui autoturism Mercedes 500. Băsescu ar fi cumpărat la un preţ foarte mic şi imediat ar fi vândut la un preţ foarte mare acest autoturism de lux.

"Mai precis, Traian Băsescu a cumpărat o maşină de lux Mercedes 500 SEL de la omul de afaceri. la un preţ foarte mic, infim. Apoi a vândut această maşină aceluiaşi om de afaceri, iar acesta din urmă a oferit un preţ mărit exagerat", au mai arătat sursele citate.