Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, a demisionat, la cererea primului-ministru Dacian Cioloş.

”La solicitarea domnului prim-ministru, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene”, a anunţat Aura Răducu într-un comunicat de presă.

Imediat după anunţul făcut de către Răducu, premierul a anunţat că îi acceptă demisia. “Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Preşedinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Concomintent cu anunţul demisiei, Răducu a făcut o prezentare a obiectivelor pe care şi le-a asumat la preluarea mandatului şi a stadiului realizării fiecăruia dintre ele, precizând că Cioloş este nemulţumit pe realizarea obiectivelor pe termen scurt.

”Având în vedere nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt privind activitatea mea, la cererea domniei sale, îmi depun demisia din funcţia de ministru al fondurilor europene. Regret că nu am avut şansa de a duce la bun sfârşit acţiunile propusem, dar ramân un susţinător al politicii de coeziune, al principiilor europene şi al utilizării cât mai eficiente şi profesioniste a fondurilor europene pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării”, scrie Răducu.

Aura Răducu susţine că priorităţile pe care le- asumat sunt deja într-un stadiu avansat de realizare. ”Ele -au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate)”, susţine ministrul demisionar.

Pe termen scurt. Răducu a estimat că vor fi încheiate contracte cu fonduri europene în valoare de 800 de milioane de euro doar în luna mai. ”Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE”, a menţionat Răducu.

”Mulţumesc mult echipei cu care am venit şi care a depus eforturi în construirea unei noi abordări, precum şi celor care mi-au fost aproape din minister sau din societatea civilă”, a încheiat ministrul.