Liberalul Ludovic Orban, care a fost pus luni sub control judiciar, a anunţat, la ieşirea de la DNA, că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Orban a spus că nu poate declara decât că a fost pus sub control judiciar, fără să facă nicio menţiune despre dosar, arătând doar că vizează fapte „petrecute mai de curând”.

„Nu pot să  furnizez informaţii din dosar, ca atare permiteţi-mi să vă aduc la cunoştinţă numai ceea ce am convenit că pot să vă aduc la cunoştinţă, împreună cu procurorul”, a arătat Orban.

Liberalul  a anunţat, la ieşirea de la DNA, că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

”Eu nu mă joc cu viaţa politică şi cu activitatea publică. Atât timp cât sunt implicat într-un proces de natură penală, nu pot să mă prezint în faţa cetăţenilor să le cer votul”, a afirmat Ludovic Orban.

În privinţa funcţiei de prim-vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban a spus: ”Nu mă suspend sau autosuspend, pur şi simplu îmi dau demisia”.

De asemenea, el a anunţat că îşi dă demisia şi din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă i-a dezamăgit pe Alina Gorghiu sau preşedintele Klaus Iohannis, Orban a spus: ”Deocamdată, nu am dezamăgit pe nimeni”.

El a spus că PNL a susţinut permanent lupta anticorupţie şi toate solicitările făcute de DNA şi că nu va face nicio excepţie nici în acest caz.

Ludovic Orban a mai spus că este "afectat sufleteşte" şi că se simte "într-un fel nedreptăţit", dar nu pune sub nicio formă la îndoială "toate procedurile şi activitatea DNA" în acest dosar.

Ludovic Orban este acuzat că, în luna martie, a cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală la Primăria Capitalei, cerând ca banii să ajungă la două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că procurorii au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus, luni, luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al unui partid, pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în 1 martie, Ludovic Orban a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016, în care Orban urma să candideze la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.

Ulterior, în 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Ludovic Orban i-ar fi pretins 50.000 euro, precizându-i că va trebui să dea banii unor persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a-i fi promovată imaginea în contextul candidaturii sale.

“Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una - două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, arată procurorii.

În timpul controlului judiciar, Ludovic Orban are interdicţie să părăsească ţara şi să se apropie sau să comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor. De asemenea, Orban este obligat să meargă la DNA ori de câte ori este chemat şi să se prezinte la Poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere.