Nici nu s-a uscat bine cerneala pe demisia lui Varujan Vosganian , că liberalii au şi început să caute un nou deţinător pentru portofoliul Economiei.

Se pare totuşi că nu este înghesuială prea mare pentru acest post, mai ales că gurile rele susţin că la Economie eşti şef doar peste câteva întreprinderi de stat aflate în faliment

Cel mai vehiculat nume pentru a deveni înlocuitorul lui Vosganian este cel al senatorului Teodor Atanasiu,  fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu şi apoi şef al AVAS. În opinia liberalilor ar fi omul perfect care a fost nedreptăţit de Traian Băsescu şi regimul lui, dar care a câştigat bătălia în instanţe. Senatorul PNL este însă considerat un apropiat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, iar Crin Antonescu, liderul liberalilor, a infirmat zvonul că Atanasiu ar fi în cărţi pentru preluarea portofoliului vacant.

O variantă mult mai viabilă este deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea şi secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Numele lui a mai fost vehiculat la formarea Guvernului Ponta II la portofoliul Apelor şi Pădurilor, dar preferată a fost până la urmă pentru acel portofoliu deputatul Lucia Varga. Buican face parte din generaţia lupilor tineri din PNL şi este considerat un apropiat al lui Crin Antonescu.

Şi de această dată apare numele controversatului deputat Nini Săpunaru, liderul PNL Vrancea  şi al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Săpunaru ar putea să se lovească de refuzul premierului Ponta, aşa cum s-a întâmplat şi la nominalizarea sa de către PNL pentru portofoliul Transporturilor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că dimineaţă avea deja o listă cu trei propuneri pentru funcţia de ministru al Economiei, iar pe ea nu figura Teodor Atanasiu.

Crin Antonescu a recunoscut, în această dimineaţă, că a început deja să îi caute un înlocuitor lui Vosganian, deşi propunerile vor fi anunţate abia la începutul săptămânii viitoare, în şedinţa BPN al PNL.

„Mă gândesc de ieri. Am chiar mai multe nume. Dimineaţă ajunsesem la vreo trei”, a spus Antonescu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă s-a gândit la următorul ministru al Economiei.

Până atunci, interimatul la Ministerul Economiei va fi asigurat de Daniel Chiţoiu.

Solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva liberalului Varujan Vosganian a fost respinsă luni de plenul Senatului.

Pe 3 septembrie, procurorul general a solicitat Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.