Parlamentul bulgar a adoptat, joi, la prima citire, amendamente la Codul Electoral prin care cetăţenii care nu-şi vor exercita dreptul de vot vor fi sancţionaţi, în vederea introducerii votului obligatoriu în ţară, relatează agenţia de presă Reuters.

Guvernul de centru-dreapta din ţară consideră că prin impunerea votului obligatoriu vor fi combătute fraudele electorale şi instituţiile politice din ţară vor avea mai multă legimitate.

În mai puţin de trei ani, la conducerea ţării s-au aflat cinci guverne. La ultimele alegeri generale din 2014, prezenţa la vot a fost cea mai mică din ultimii 25 de ani, de circa 51%, ceea ce a dus la formarea unui parlament parţial divizat.

Potrivit amendamentelor adoptate joi, cetăţenii care nu vor merge să voteze vor fi amendaţi cu aproximativ 50 de leva (25 de euro) sau li se vor suspenda indemnizaţiile sociale pentru trei luni.

Amendamentele au fost aprobate cu 121 de voturi favorabile şi cu 27 împotrivă şi vor fi supuse unui al doilea vot, la finalul lunii martie.

Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale în octombrie şi alegeri parlamentare în 2018.

"Introducerea votului obligatoriu ar trebui să motiveze oamenii să meargă la vot şi ne-am putea aştepta astfel la o prezenţă de vot mai mare", a subliniat Daniel Smilov, analist politic la Centrul pentru Strategii Liberale.

"Dar ar putea limita şansele partidelor mai mici să obţină locuri în parlament", a explicat analistul.