Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit asigurări, în urma unor întrevederi avute la Bruxelles cu reprezentanţi ai PES, că social-democraţii din România vor primi "asistenţă" în campaniile electorale pentru alegerile locale şi parlamentare de la colegii europeni, "acesta fiind un prim pas către intensificarea relaţiilor dintre PSD şi celelalte partide socialiste din Europa".

"Liderul social-democrat a menţionat faptul că în PSD se lucrează intens la pregătirea campaniei electorale, fiind lansat în acest sens un program ambiţios de deschidere a partidului către societatea civilă, ai cărei membri sunt invitaţi să se implice în politică şi să candideze pe listele PSD, un partid aflat în plin proces de modernizare. Liderul PSD a primit asigurări de la preşedintele Stanişev că PES va acorda asistenţă social-democraţilor români în campaniile electorale, acesta fiind un prim pas către intensificarea relaţiilor dintre PSD şi celelalte partide socialiste din Europa. De asemenea, cei doi lideri au convenit să colaboreze mai strâns pe chestiuni de politică regională, cu referire în special la situaţia din Ucraina şi Republica Moldova, dar şi în ceea ce priveşte lansarea unui program comun european pentru tineri", se precizează într-un comunicat de presă al PSD.

Spaţiul Schengen a fost un alt subiect de pe agenda discuţiilor.

"În acest context, liderul socialist din PE, Gianni Pittella, a susţinut că suspendarea acordului de liberă trecere şi reintroducerea controalelor la frontieră de către statele membre ale zonei Schengen nu este o soluţie, ci, dimpotrivă, poate duce la distrugerea Europei. Cu acest prilej, liderul PSD a convenit cu dna. Marita Ulvskog să intensifice relaţiile dintre socialiştii români şi suedezi, atât în ceea ce priveşte coordonarea grupurilor din Parlamentul European pe dosarele privind politici publice, dar şi în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre cele două state, mai ales că având experienţa a 44 de ani de guvernare monocoloră, social-democraţii suedezi pot oferi modele valoroase colegilor din România, în timp ce noi le putem oferi numeroase oportunităţi de afaceri investitorilor din Suedia", precizează aceeaşi sursă.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a propus organizarea, la Bucureşti, a unei conferinţe a liderilor socialişti din Europa, "ocazie cu care să se poarte discuţii privind un viitor comun al stângii şi în care să se identifice soluţii viabile pentru nevoile oamenilor".

Preşedintele PSD a fost invitat, la rândul său, să participe la întâlnirile liderilor PES membri în Consiliul European, urmate de vizite în mai multe cancelarii europene conduse de partide de stânga.

La discuţiile purtate de liderul PSD au participat şi europarlamentarii Viorica Dăncilă, liderul grupului socialiştilor români din PE, Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE, şi Victor Negrescu, preşedintele PES Activists România.