Fostul ministrul al Justiţiei Cătălin Predoiu a intrat în PDL şi ocupă, după şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare al partidului funcţia de prim-vicepreşedinte.Predoiu a primit 552 de voturi pentru şi opt împotrivă.

Cătălin Predoiu a deţinut pentru prima dată portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008. 

La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.

Părăsind doctrina liberală pentru o funcţie în Guvern, pe 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvernul Emil Boc I. A devenit unul dintre cei mai longevivi miniştrii din guvernarea PDL,  el menţinându-se în funcţie în toate Cabinetele conduse de Emil Boc, dar şi în cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Deşi  s-a autoproclamat “independent”, Cătălin Predoiu s-a simţit extrem de ataşat de partidul care l-a păstrat patru ani în fruntea Justiţiei, intrarea sa oficială în PDL fiind doar un act formal de oficializare a apartenenţei la formaţiunea politică.