Patru eurodeputaţi români au fost nominalizaţi pe lista scurtă pentru câştigarea titlului de europarlamentar al anului, în cadrul competiţiei MEP Awards 2016, conform site-ului dedicat acestor premii.

Prahoveanul Laurenţiu Rebega, din partea Grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENL), a fost nominalizat la categoria Agricultură. Monica Macovei, din partea Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a fost inclusă pe lista scurtă la categoria Afaceri Externe.

Cristian Buşoi (grupul Partidului Popular European — PPE) a fost nominalizat la categoria Sănătate, în timp ce Claudia Ţapardel, din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a fost inclusă pe lista scurtă la secţiunea Turism.

MEP Awards sunt acordate anual de publicaţia The Parliament Magazine membrilor Parlamentului European care s-au remarcat prin activitatea lor într-un anumit domeniu. La ediţia din 2016 există 19 categorii. Gala de premiere va avea loc la 16 martie.

În 2015, Victor Negrescu (PSD) şi Adina Vălean (PNL) s-au numărat printre câştigătorii premiilor pentru cei mai activi europarlamentari din 2014. Victor Negrescu a fost desemnat europarlamentarul anului la secţiunea Agenda Digitală, iar Adina Vălean — la secţiunea Energie.