Liberalii au votat, vineri, la Consiliul Naţional PNL, criteriile de integritate care vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cu o majoritate covârşitoare, înregistrându-se un singur vot "împotrivă" şi o abţinere. Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale. Varianta finală a codului de integritate a suferit modificări faţă de formula asumată public iniţial. Astfel, pe lista neagră a liberalilor sunt traseiştii care au candidat pentru un al treilea partid. De asemenea, PNL-iştii au îndulcit regulile pentru colegii de partid cu dosare de corupţie.
Astfel, astfel potrivit "Decalogului"  nu vor putea candida cei care intră sub incidenţa lustraţiei, mai exact au fost membri sau colaboratori ai fostei securităţi sau au fost ofiţeri acoperiţi.
 

O prevedere interesantă vizează traseiştii. Nu vor putea candida cei care au ajuns şi au candidat pentru un al treilea partid, de-a lungul carierei.

Criteriile de integritate vizează şi persoanele care şi-au angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituţia pentru care candidează sau cu instituţii din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declaraţia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Interdicţii vor fi şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate şi conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei.

Liberalii înscrişi în competiţia electorală, în Bucureşti şi în ţară, vor trebui să corespundă criteriilor de integritate, dar şi să aibă, potrivit sondajelor realizate, cele mai mari şanse de câştig şi cel mai mare potenţial de creştere în lunile următoare.