Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că speră ca fostul premier Victor Ponta să candideze la alegerile parlamentare, deşi este acuzat de fapte sancţionate în noul Cod de conduită al PSD, pentru că nu are o decizie definitivă a instanţei împotriva sa.

Potrivit noul Cod de Etică şi conduită al PSD, adoptat, miercuri seară, în şedinţa CExN, social-democraţii care au plagiat sau au comis infracţiunea de evaziune fiscală nu vor avea sprijinul PSD pentru a ocupa funcţii politice alese sau numite. Criterii care se aplică, însă, numai dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens.

"Victor Ponta nu se află în niciuna dintre aceste situaţii (...) Dacă va dori să candideze, va putea să facă asta. Eu sper că da, acest cod de conduită nu a fost făcut nici pentru mine, nici pentru Victor Ponta", a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei CEx.

Fostul preşedinte PSD şi fost premier Victor Ponta esteunul dintre demnitarii care au fost acuzaţi de plagiat. În 2003, Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă "Nature" a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat. Materialul din "Nature" despre plagiat a fost preluat de presa românească şi internaţională. Ponta a respins acuzaţiile şi a declarat că este vorba de un joc politic, pe fondul unei dispute între Guvernul şi preşedintele României, pe atunci Traian Băsescu, pe tema reprezentării României în cadrul Consiliului European.

În august 2012, Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Minel Augustin Ofiţeru au făcut un denunţ la Parchetul instanţei supreme în acest caz, însă procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

Mai mult, Victor Ponta este trimis în judecată şi pentru infracţiuni privind spălarea de bani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, în septembrie, în stare de libertate, pe Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor.