Dacian Cioloş a declarat, duminică seară, că intenţionează să păstreze în buget măsurile din Codul fiscal, dar şi, în măsura în care va fi posibil, creşterile salariale. Premierul a arătat că în privinţa majorării de 10% trebuie aşteptată promulgarea astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 3%.

„Asta intenţionăm să păstrăm în buget: atât măsurile din Codul fiscal, care ni se par foarte importante pentru a redinamiza sectorul economic, suntem într-o fază de creştere economică, una din cele mai importante din UE şi e important, ca şi în această perioadă de tranziţie, să spun - sectorul economic să aibă încredere în cei care conduc România. Deci, de aceea, sunt foarte multe măsuri care ştiu că sunt bune, sectorul economic le apreciază, în Codul fiscal, deci avem intenţia să le menţinem, să le aplicăm. La fel, creşterile salariale sunt necesare, în multe domenii. După părerea mea, sunt necesare şi creşterile salariale, dar şi reforme în sectorul respectiv. Oricum, intenţia noastră este, în măsura în care va fi posibil, să păstrăm aceste creşteri salariale, care au fost decise deja de Parlament şi legile promulgate”, a spus Dacian Cioloş, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Întrebat despre creşterile salariale pentru bugetari de 10% decise de Parlament, lege care încă nu a fost promulgată, Cioloş a precizat: 'Trebuie aşteptată promulgarea. Oricum, în scenariile de calcul pe care o să le facem, o să luăm şi acest lucru în considerare, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu finalizarea, să spun aşa, a procesului legislativ. Pe de altă parte, creşterile salariale în domeniul administraţiei trebuie să fie însoţite la un moment dat şi de o îmbunătăţire a calităţii actului administrativ, pentru ca aceste creşteri să fie credibile".

Dacian Cioloş a spus că deficitul bugetar poate fi împins până la 3%, iar aceste creşteri salariale trebuie să fie însoţite şi de un pachet de investiţii.

"Cel mai mult ce putem noi face cu bugetul este să împingem deficitul până la 3% sau sub 3%, să nu depăşească 3%. Şi aşa riscăm pe termen lung să avem probleme de credibilitate, care riscă să afecteze investiţiile în economia românească, dar, în momentul de faţă, cred că am avea argumentele să putem justifica un deficit de până la 3%. Pe de altă parte, e important ca, dincolo de aceste creşteri salariale, care, încă o dată, sunt importante şi sunt justificate, să avem şi un pachet de investiţii, deci să arătăm şi să facem în aşa fel încât creşterea economică să nu se bazeze doar pe consum", a completat Dacian Cioloş.