Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a demisionat, miercuri, din funcţia de consilier al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, potrivit unui purtător de cuvânt al şefului CE, citat de Realitatea TV.

Postul de consilier al preşedintelui Comisiei Europene era incompatibil cu o potenţială preluare a funcţiei de premier al unui Guvern.
Dacian Cioloş a fost numit, marţi, în funcţia de prim-ministru al României, de către preşedintele Klaus Iohannis.
Dacian Cioloş, 46 de ani, este inginer agronom şi om politic român. A ocupat funcţia de comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene începând din februarie 2010 până în noiembrie 2014. Ocupă în prezent funcţia de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranţă alimentară.

Dacian Cioloş s-a născut la data de 27 iulie 1969, în oraşul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Şimleul Silvaniei, specializarea Horticultură şi Viticultură, a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obţinând diploma de inginer horticultor.
Conform ultimei declaraţii de avere disponibilă, din 31 mai 2013, Dacian Cioloş deţine un teren cu o suprafaţă de 10.000 mp în Mărişel, Cluj şi o casă de locuit, cu o suprafaţă de 92 mp în Bucureşti. El conduce o maşină Nissan din 2010 şi avea în conturi la acea dată suma de 3.951 lei şi 179.426 euro. Conform declaraţie pentru acel an fiscal Cioloş a primit salariu din partea Comisiei Europene 159.629 euro pentru ultimele 12 luni.

Dacian Cioloş este căsătorit cu Valeri, o franţuzoaică, şi vorbeşte limbile franceză şi engleză.