Dacian Cioloş este premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma noul Guvern. Cioloş este fostul comisar european din mandatul trecut şi doar negocierile politice au făcut ca el să nu continue şi în noul mandat al Comisiei Europene.

Dacian Cioloş, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-şi mandatul la bun sfârşit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară.

"Am terminat a doua runda de consultari cu partidele politice si am ajuns la cateva concluzii importante: in urma primei runde de consultari si in urma consultarii si cu societatea civila si cu foarte multi oameni care au fost in strada mi-am format o opinie si vreau sa o prezint si dvs pe scurt (...) este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curata, integra. Este nevoie sa fie promovati ministri care sunt performanti si care au dovedit aceasta performanta si asupra carora nu planeaza niciun dubiu. Este nevoie de partide fara corupti. Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016, locale corecte in primara si parlamentare corecte in toamna anului 2016. Avem nevoie de intarirea statului de drept, inseamna de ex ca atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari. Este nevoie de deschidere competitiei politice. Nu putem sa asteptam o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este nevoie si de oameni noi, Fara oameni noi e greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu imseamna ca cei vechi, buni, trebuie sa plece, trebuie sa avem si intrari noi in sistem. Este nevoie sa afirm ca Romania ramane ferma pe calea europeana si euroatlantica si de asemenea dupa parerea mea este nevoie ca orice Guvern vom avea sa fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua masuri care garanteaza o crestere economica sustenabila.

Aceste lucruri le-am prezentat aseara si astazi si partidelor politice. A fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care e miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna. Aceasta solutie o vad eu intr-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat aceasta idee cu foarte putine execeptii si am convingerea ca e calea corecta pentru urmatorul an pana la alegerile parlamentare cand vom avea un nou Parlament, un nou Guvern.

Avand in vedere toate acestea, il desemnez pentru functia de prim-minsitru pe domnul Dacian Ciolos", a spus preşedintele Klaus  Iohannis. 

"Societatea necesită o prezenţă publică a guvernului. Sunt conştient că un an de zile este o perioadă lungă,dar în acelaşi timp scurtă. este o perioadă prea scurtă pentru a finaliza reformele pe care mulţi le aşteaptă. Am intenţia să deschid guvernul spre societate. În măsura în care parlamentul va decde să dea mandat acestui guvern voi lucra îndeaproape cu parlamentul. Mă voi concentra pentru a-mi forma echipa şi imediat ce această echipă va fi formată o să putem discuta. Lucrul în echipă e esenţial.", a spus Dacian Cioloş