Preşedintele Klaus Iohannis va merge în Piaţa Universităţii, la proteste. Şeful statului a făcut anunţul la finalul consultărilor pe care le-a avut la Cotroceni cu partidele parlamentare şi societatea civilă. O nouă rundă de consultări este programată săptămâna viitoare.  

"Am terminat prima rundă de consultări. A avut un specific aparte. Ultimii au fost reprezentanţi din societatea civilă şi din Piaţă.

A fost o întâlnire foarte bună, au venit oameni cu idei foarte bune. Voi prelua o parte din aceste idei şi le voi duce spre partide.

Aşteptările sunt multiple şi toate sunt îndreptăţite. Nu este nevoie de o simplă schimbare de guvern, ci de o schimbare complexă în politica românească. Toţi aşteaptă să vină în faţă politicieni noi, care nu au avut nimic de-a face cu corupţia, care nu au fost urmăriţi penal, care nu au făcut afaceri dubioase.

Am primit multiple invitaţii de a merge în Piaţă şi am promis că voi merge, dar nu voi anunţa nici ora, nici măcar ziua, pentru că nu vreau să fac din asta un eveniment media, ci vreau să merg să vorbesc şi eu cu oameni simpli, sa îmi spună mie ce aşteaptă de la mine, ce aşteaptă de la clasa politică.   

Lumea aşteaptă mai multă curăţenie, serioziate şi transparente în politică. Am constantat, probabil şi dumneavoastră aţi făcut-o, că nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru.

E o premieră în politica românească. Toţi au venit cu deschidere. Cu fiecare am convenit câteva lucruri - vreau să le spun şi acum în public - o singură rundă de negocieri de data aceasta nu este suficientă. Nu e suficient un nume, a veni cu un nume e relativ simplu.

Ce vrem să facem e să ne înţelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante - alegeri anticipate, prim-ministru politic, tehnocrat.

Concluzia mea din această primă rundă e că majoritatea liderilor sunt dispuşi să discute despre anticipate, despre un guvern tehnocrat.", a spus preşedintele Iohannis