Elena Udrea a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie, luni dimineaţă, pentru a fi audiată în dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauză care a fost trimisă la DNA de procurorii DIICOT.

Deputatul Elena Udrea a ajuns în jurul orei 09.45 la sediul DNA, unde a fost citată de vineri să se prezinte luni pentru a fi audiată în dosarul privind creditul pe care l-a luat de la BRD.

La intrarea în sediul DNA, Elena Udrea a spus că va contesta cauţiunea de cinci milioane de lei stabilită de procurori în ultimul dosar deschis pe numele său, pentru care Camera Deputaţilor a dat aviz de urmărire penală.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica, în acesta din urmă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind pus sub urmărire vineri.

Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat şi pus sub învinuire, pentru modul în care Udrea a obţinut acel credit, fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa.

Elena Udrea a spus, vineri, că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru "faptul că banca respectivă dădea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice", a spus Elena Udrea.

Tot vineri, într-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusă sub control judicar pe cauţiune, stabilită la cinci milioane de lei, caz în care acuzaţiile DNA sunt legate de vânzarea şi renovarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firma privată, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

La ieşirea din sediul DNA, vineri, Elena Udrea a spus că Da direcţie ar trebui să se înfiinţeze "Secţia de urmărire penală a Elenei Udrea", adăugând că crede că "DNA se ocupă de Elena Udrea şi, din când în când, ca să arate că mai există şi altă activitate, mai apare câte un personaj".

"Dinu Pescariu, Claudiu Florică, alţii ca ei pleacă cu milioane după ce au iniţiat adevărate caracatiţe care au duart de-a lungul a trei guverne de sifonare a banilor publici, iar ei nici măcar n-au dosar penal, iar în cazul meu, situaţie în care am povestit, am dat detalii procurorilor, cum au fost cheltuiţi banii care au venit la PDL de la domnul Buzăianu, am spus lucruri procurorilor, lucruri pe care le ştiam, s-a dispus o cauţiune de 5 milioane de lei", a spus Elena Udrea.

Îmtrebată dacă se va împrumuta pentru a plăti cauţiunea, Udrea a răspuns: "Da, de la Pescariu şi de la Claudiu Florică, primit că o să încerc să mă împrumut de la ei".

Ea a mai spus că a dat detalii procurorilor legat de modul în care s-au cheltuit, în campania electorală din 2012 a PDL, cei 5 milioane de lei pe care este acuzată că i-a primit de la un om de afaceri, Bogdan Buzăianu, potrivit fostului ministru, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.