Elena Udrea va putea fi urmărită penal şi reţinută, în condiţiile în care rezultatul final al votului Camerei Deputaţilor privind cererea de reţinere a fost de 123 de voturi pentru şi 119 împotrivă, în timp ce solicitarea de arestare a fost respinsă.

Elena Udrea a declarat, după vot, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat ”este circ, şi nu justiţie”, adăugând: ”Au dat-o ca la rabin: una pentru procurori, una pentru Udrea”.

Întrebată cum comentează votul colegilor săi deputaţi, Udrea a spus că aceştia ”se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament”.

”Ei au nevoie de curaj pentru a recunoaşte lucrurile despre care ştim toţi că se întâmplă, abuzurile care se întâmplă, se poartă exact aşa cum este imaginea despre Parlament, deci până la urmă ne merităm. Eu v-am spus că ceea ce mi se întâmplă mie e o poveste de destin, luaţi-o ca atare”, a declarat Udrea.

Ea a mai spus că este strigător la cer ceea ce i se întâmplă.

”Nu am crezut că se va vota a treia arestare pentru că e strigător la cer. Ce justiţie e asta care face arestări preventive fără niciun motiv, ce pericol sunt eu acum dacă din mai o instanţă m-a lăsat în libertate şi a constatat că nu sunt un pericol social, ce pericol sunt eu pentru fapte care sunt presupus săvârşite acum cinci - şase ani. Ăsta-i circ, nu e justiţie. Imaginea Parlamentului nu din cauza unor dosare penale are de suferit, ci din modul în care se aplică justiţie şi din modul în care se trimit aceste cereri la Palament, cu circul de rigoare care se face în jurul lor. Eu vreau să fiu reţinută şi vreau să port din nou cătuşe. Dacă e circ, să fie până la capăt. Eu cred că au dat-o ca la rabini - hai să fie una şi pentru procurori, una şi pentru Udrea, cred că aşa au dat-o pentru că e imposibil să nu fi fost voturi anulate, ştim toţi că au fost”, a mai spus Udrea.

Cererea privind începerea urmării penale în cazul Elenei Udrea a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaţilor, cu 193 de voturi "pentru", 106 "împotrivă", alte şase voturi fiind anulate.

Votul a fost secret, cu bile.

Anunţul privind decizia finală a deputaţilor în privinţa reţinerii şi arestării a venit însă după o oră şi jumătate de deliberări ale comisiei de numărare a voturilor. Potrivit procesului verbal prezentat în plenul Camerei, în cazul cererii de reţinere a deputatului Elena Udrea şi-au exprimat votul 242 de deputaţi, din care 123 s-au pronunţat pentru reţinere şi 119 împotrivă.

În cazul solicitării DNA de arestare a deputatului Elena Udrea şi-au exprimat opţiunea 220 de deputaţi, din care 115 voturi "pentru" arestarea prevenitvă şi 105 "împotrivă". Pentru încuviinţarea solicitării erau necesare 122 de voturi.

Iniţial, surse din Comisie au anunţat că cererea privind încuviinţarea reţinerii Elenei Udrea a fost respinsă de Camera Deputaţilor, fiind înregistrate 142 de voturi împotriva acestei solicitări şi 119 "pentru". Ulterior, aceleaşi surse au precizat că s-a decis ca voturile să fie renumărate întrucât au fost cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă.

Deputatul Elena Udrea a intrat la comisia de numărare a voturilor privind cererea DNA de reţinere şi cea de arestare a sa, deputatul declarând la ieşire că nu s-a lămurit în privinţa rezultatului.

"Nu am aflat nimic, nu m-am lămurit", a spus Udrea, care a acuzat faptul că este o situaţie fără precedent şi că, în opinia ei, soluţia nu ar fi reluarea votului în ceea ce priveşte solicitarea de reţinere şi cea de arestare.

"Nu s-a mai votat niciodată aşa (...) Nu neapărat reularea votului ar fi soluţia, ci să ajungem ca parlamentarii să aibă curajul să voteze cum le dictează conştiinţă", a mai susţinut deputatul.

În intervenţia sa la dezbaterile din Camera Deputaţilor, Elena Udrea a spus că nu a cerut şi nu a luat niciodată "vreun leu sau vreun euro" de la Bogdan Buzăianu.

"Cât priveşte faptul că şi acest dosar pleacă de la un denunţ al deja celebrei doamne Topoliceanu, lucru acesta îmi dă ocazia să spun că modul în care denunţătorii sunt trataţi astăzi de procurori în lumina noului Cod Penal, faptul că ei rămân liberi şi dacă este cazul chiar cu banii furaţi (...) dă ocazia să vedem nu doar incredibile delaţiuni, ci şi incredibila mizerie morală a societăţii", a mai spus Elena Udrea.

"V-aş fi scutit poate de acest moment dacă doamna procuror m-ar fi audiat înainte de a face solicitarea de arestare preventivă pentru că spre deosebire de celelalte două dosare, faţă de noile acuzaţii cunosc lucruri şi le voi spune când sunt întrebată", a mai arătat Udrea.

Adresându-se deputaţilor, Elena Udrea a mai spus că "va veni şi rândul lor" indiferent "cât de parteneri cu sistemul" se consideră.

"Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră aşa cum mi se întâmplă mie acum. (...) Atunci când nu veţi mai folosi sistemului pentru a pune mâna şi pe guvernare va trebui să alegeţi: plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie", a declarat deputatul.

"Cei care mă ascultă ar putea spune că orice metodă este bună pentru a scoate din politică nişte oameni care au greşit, aş fi de acord poate cu ei, dincolo de riscul instituirii unei dictaturi prin anularea statului de drept, dacă toţi cei acuzaţi chiar ar fi vinovaţi şi dacă cei care ar veni în loc ar fi oameni fără de pată. Vor veni, însă, doar cei care sunt pe placul sistemului, care vor fi gata să execute ordine şi să lase sistemul să conducă în locul lor", a adăugat fostul ministru.

Deputatul a susţinut că DNA "se amestecă în lupta politică sacrificând imaginea României", aducând în discuţie dosarul în care premierul Victor Ponta este judecat şi susţinând că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta "prin folosirea procurorilor".

"Vă spun un adevăr pe care îl veţi recunoaşte cu toţii în perioada următoare: vor mai face politică şi vor mai candida în alegerile de anul viitor doar cei agreaţi de sistem, cei care se lasă manipulaţi şi conduşi şi care sunt gata să execute ordinele sistemului. Ceilalţi vor fi reduşi la tăcere cu cătuşele la mâini sau doar speriaţi cu dosare penale", a declarat fostul ministru. 

Udrea a mai spus că România este singura ţară din Europa în care prim-ministrul a fost pus sub acuzare, adăugând că justiţia şi DNA "se amestecă în lupta politică sacrificând chiar imaginea României".