Premierul Victor Ponta l-a atacat dur luni pe preşedintele Klaus Iohannis, după ce şeful statului l-a criticat pentru că a angajat România fără mandat, la Sofia, în criza refugiaţilor. Ponta a ţinut luni să facă precizări pentru "cetăţeanul Klaus".

”Problema nu este ce spune domnul Iohannis, ci problema este că nu face nimic. Domnul Iohannis merge la Bruxelles şi tace, se întoarce de la Bruxelles şi tace. Ştiţi vorba aceea, ca surda în horă”, a declarat, luni, Ponta, susţinând că nu avea nevoie de mandat ca să se întâlnească cu ceilalţi prim-miniştri, referire la întâlnirea cu prim-miniştrii Serbiei şi Bulgariei.

"Dacă n-ar fi de râs, ar fi plâns... De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, iar domnul Iohannis, fiind doar arogant şi nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României", amai afirmat Ponta.

Victor Ponta a mai declarat luni - după ce Iohannis i-a cerut lui şi lui Gabriel Oprea să ofere public lămuriri în cazul morţii poliţistului - că, strict politic, ceea ce se întâmplă în cazul vicepremierului Oprea, reprezintă "o lecţie pentru toţi", susţinând că şeful statului îl chema zilnic pe Oprea "să-i spună să rupă coaliţia".

"Strict politic cred că e o lecţie foarte bună pentru toţi şi pentru domnul Oprea. Îmi aduc aminte că, în fiecare dimineaţă, îl chema Klaus Iohannis să-i spună să rupă coaliţia să-l pună prim-ministru.

După aceea, venea doamna Gorghiu la Ministerul de Interne, la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode prin presă. Eh, mai bine.. ", a declarat premierul, înainte de şedinţa BPN al PSD.

Întrebat dacă Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a fost la MAI, Ponta a spus: "Bineînţeles, înainte de moţiunea de cenzură".

Ce a declarat Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut duminică premierului Victor Ponta şi vicepremierului Gabriel Oprea să ofere public lămuriri în cazul morţii poliţistului.

„În legătură cu acest eveniment, am un singur comentariu de făcut: suntem în cea de a cincea zi de la producerea evenimentului şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului. Aşa ceva este inadmisibil. Opinia publică aşteaptă lamuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lamuriri, şi nu mă refer aici la partea penala a accidentului în care, din nefericire, a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politica şi la lămuriri de ordin general”, a spus şeful statului.

Totodată, Iohannis a declarat duminică la Arad, că premierul Victor Ponta nu avea mandat în ce priveşte declaraţia sa făcută la întâlnirea cu omologii săi din Bulgaria şi Serbia privind închiderea graniţelor în criza migranţilor.