Congresul extraordinar al PSD a adoptat, duminică, în unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Naţional şi posibilitatea preşedintelui de a solicita vot de încredere pentru miniştrii partidului.

"Biroul Permanent Naţional devine forul de conducere, analiză, decizie politică şi reacţie rapidă având în componenţă un număr mai restrâns de membri iar numărul de vicepreşedinţi se modifică. Vor fi 14 vicepreşedinţi, dintre care 4 femei. Vicepreşedinţii nu pot fi simultan şi preşedinţi de organizaţie judeţeană, cu excepţia vicepreşedinţilor din rândul femeilor", sunt principiile adoptat de Congres pentru creşterea eficienţei activităţilor membrilor BPN şi responsabilizarea vicepreşedinţilor.

Congresul a adoptat, de asemenea, un principiu care prevede că preşedintele partidului poate solicita Comitetului Executiv Naţional vot de încredere pentru activitatea desfăşurată de către membrii BPN, pentru activitatea coordonată de preşedintele Consiliului Naţional în cadrul acestei structuri, precum şi pentru activitatea desfăşurată de către miniştrii PSD.

Un alt principiu adoptat este acela potrivit căruia Consiliul Naţional al PSD îşi modifică rolul prin transformarea acestuia din for de decizie într-o structură care propune şi dezbate programe şi politici în mediul politic, pe de o parte, şi creşterea calităţii procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de altă parte. Noua componenţă a Consiliului Naţional cuprinde: parlamentari, europarlamentari, miniştri şi secretari de stat, preşedinţi sau vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, primari de municipii şi oraşe şi câte trei reprezentanţi pentru fiecare judeţ din partea primarilor de comune.

"Comitetul Executiv Naţional va reuni membrii BPN, preşedinţii tuturor organizaţiilor judeţene/sector şi ai structurilor interne ale PSD. Acesta devine structură de conducere şi de decizie a partidului care coordonează activitatea acestuia între Congrese", este un alt principiu adoptat de social-democraţi.

S-a votat, de asemenea, pentru elaborarea şi adoptarea Codului de conduită şi a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudini şi comportamente neadecvate în activitatea de partid.