Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi că până pe 10 octombrie va deveni membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi a anunţat că doreşte să împărtăşească din experienţa sa unui partid nou care să nu fi fost implicat în compromisurile tranziţiei.

„Cert este că până pe 10 octombrie mă voi înscrie în Partidul Mişcarea Populară, aici nu mai există dubii. (…) Şi nu cred că-i stric nimic lui Liviu Dragnea, că înţeleg că a rămas singurul candidat, că aşa a vrut poporul pesedist ca să aibă unul cu care să meargă la sigur”, a declarat Băsescu la Adevărul live.

Întrebat dacă Statutul PMP permite o eventuală candidatură la preşedinţia partidului a unui nou membru, Băsescu a arătat că nu a luat această decizie şi că va trebui găsită o formulă în acest sens.

„Se face şi un congres înainte, dar eu nu am luat decizia de a fi preşedintele partidului, pentru că obiectivul meu este să construiesc un partid plecând de la experienţa pe care o am, ceea ce nu înseamnă că neapărat trebuie să fiu autoritatea executivă zero a partidului. Este suficientă autoritatea politică pe care o am. Vreau să o creez o a treia forţă politică, un partid nou, care să nu fi fost implicat în toate compromisurile perioadei de tranziţie şi, de aceea, sunt şi reticent în a mă aşeza în poziţia de numărul 1. Că ce semnal nou dai când te aşezi într-o poziţie executivă de prim rang într-un partid. Va trebui să găsim o formulă care sper eu că va fi găsită. Nu cred că vom avea probleme să găsim o astfel de formulă, cert este că vreau să transfer acestui partid toată experienţa mea. Nu va fi un partid rigid”, a detaliat fostul preşedinte.

Întrebat despre proiectul M10, Băsescu consideră că acesta nu poate fi etichetat ca fiind unul eşuat din punct de vedere politic.

„M 10 a fost conceput puţin naiv, fără să însemne că nu are forţă electorală. Dar a fost conceput puţin naiv, adică un partid care nu s-a îngrijit să aibă un sediu, un partid care nu s-a îngrijit să ţină nişte evidenţe ale membrilor. Partea organizatorică zic eu nu a funcţionat la M10, dar partea politică nu avem de ce să o considerăm ca fiind un eşec”, a adăugat Traian Băsescu